SEZONA: 1

EPIZODA: 4

SADRŽAJ

Četvrta epizoda bavi se poviješću ženskih pokreta i analizira "što je nama naša borba dala...". Je li danas arhetipski heteroseksualni muškarac ugrožena vrsta? I je li uopće moguća ravnopravnost različitosti?
Sve donedavno od žene se očekivalo da stupi u brak zbog materijalne sigurnosti i ugleda u društvu. Od muškarca se očekivalo da pridržava kapute, ne psuje u ženskome društvu i da ispija zavidne količine piva.
To je bio recept za uspješnu vezu - uz stanovite kompromise...
U međuvremenu su ispravljene mnogobrojne povijesne i običajne nepravde koje su ženu stavljale u podčinjen odnos prema muškarcu. To se nije dogodilo preko noći, nego je posljedica dugogodišnje borbe za emancipaciju žena.
S vremenom se ta "borba" usustavila i razvila u moderne feminističke pokrete.
Na barikadama tih pokreta najčešće su bile žene, ali povijesna zbivanja i postupna demokratizacija društva pridonijeli su ostvarivanju ideje o jednakosti.
No reklo bi se da su vodeći simptomi današnjeg društva i većine odnosa upravo nerazumijevanje, gubitak komunikacije, disharmonija te nemogućnost ostvarenja kvalitetnih ljubavnih i obiteljskih odnosa.
Je li nam u dugogodišnjoj borbi za jednakost spolova promaknulo da se oni ipak razlikuju u nekim svojim temeljnim svojstvima i da ne možemo biti - ono što nismo?

Fotografije

Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!Adam i Eva: Na barikade!
PREPORUKE

Kozmos: odiseja u prostorvremenu (2014)

Danas
image
Emisije "Kozmos: Odiseja u prostoru i vremenu" donosi nove oblike znanstvenog pripovijedanja da bi vam predstavila veličanstvenost svemira, a donosi i nove...

Kako se proizvode… (2001)

Danas
image
Je li vas ikad zanimalo kako su stvari koje svakodnevno koristite napravljene? Pogledajte ovaj dokumentarac koji vam će vam otkriti sve djelove procesa stvaranja...

Zločin za pamćenje (2013)

Danas
image
Odlazimo u prošlost i istražujemo istinite slučajeve ubojstva iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Ove priče uistinu ludih muškaraca i žena otkrivaju...

Lov na oldtajmere (2008)

Danas
image
Wayne Carini uvodi gledatelje u svijet prikupljanja vrhunskih automobila. Svjedočite njegovoj vještini otkrivanja skrivenih dragulja i davno zaboravljenih relikvija.
TOP LISTE

Prijavi se