SEZONA: 1

EPIZODA: 8

SADRžAJ

Hvar je građen na različitim kulturama, pa nije ni čudo što je šetnja starom gradskom jezgrom poseban estetski i gastronomski doživljaj. Paška čipka, Arsenal i najstarije komunalno kazalište u Europi čekaju vas nadohvat ruke! Nebrojene povijesne priče i legende krije stara gradska jezgra u kojoj svaki korak i kamen imaju neko posebno značenje. Jedna od važnih postaja je Arsenal, građevina koja je od nastanka do danas bila dom brodovima, trgovcima pa čak i ljubiteljima filma.
Tu je i najstarije pučko kazalište u Europi, izgrađeno 1612. godine. Tijekom 15. stoljeća Hvar je, naime, bio podijeljen na plemićki i pučki dio, a međusobne svađe dovele su do četverogodišnjeg rata. Godine 1611. zaraćene strane pomirio je mletački knez, a kazalište je postalo simbol njihova pomirenja. Inače, ulaznice su se plaćale u srdelama! A za prekrasnu ručno rađenu hvarsku čipku morali ste ipak imati nešto više od srdela. Izrađuje se isključivo u hvarskom benediktinskom samostanu, osnovanom prije čak 350 godina.
Bajkoviti otok odavno je dom mnogim umjetnicima, a ovog našeg mnogi nazivaju zločestim dečkom hrvatske modne scene. Ime mu je Toni Rico, a CoolTurist doznaje zašto je idealni promotor Hvara i ultimativni glas urbane hvarske generacije. Inače, u svojoj bogatoj karijeri Toni je odijevao najpoznatija imena domaće javne scene, a nove kolekcije su dostupne isključivo na Hvaru.
Osim za izležavanje na plaži, ovu rajsku klimu i prirodu Hvarani i njihovi gosti koriste i za podizanje adrenalina! Biciklističke staze namijenjene su rekreativcima i onima koji traže prave izazove, a dio su i zanimljivog projekta "Od Parosa do Pharosa" u kojem se simulira dolazak doseljenika sa otoka Parosa na otok Hvar, ali ne brodovima, nego biciklima!
Krije ovaj čarobni otok i još poneko uzbuđenje, primjerice, jedrenje, i to u najrazličitijim aranžmanima. Upućeni kažu kako je Hvar jedno od najboljih mjesta za jedrenje na Jadranu, a samo nekoliko sati na moru iskustvo je koje ostaje cjeloživotna uspomena. Osim jedrilicom, sve ove ljepote mogu se razgledati i kajakom, i to u nekoliko popularnih tura. Vožnje kajakom podjednako vole i domaći i strani turisti i brzo se, kažu nam na Hvaru, navuku na ovakvu vrstu odmora.
Otok Sveti Klement oaza je za odmor i punjenje baterija, a CoolTuriste je tamo dočekala nevjerojatna Dagmar Meneghello, žena o čijem bi se bogatom životu mogao snimiti film. U njezinu restoranu nastaje naša hvarska gastro preporuka - legendarna gregada! Najjednostavnije, a po mnogima i najstarije ribarsko jelo s godinama se, posebice u očima turista, prometnulo u pravu gastro ekskluzivu.

Fotografije

CoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturistCoolturist

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.