poster

Trezor: Prvih milion dinara za pobednika kviza, jun 1965

Trezor

Srbija

SADRžAJ

Kvizomanija: Kviz do kviza znanje i Povuci potegni
Kvizomanija: Kviz do kviza znanje - Poreklo reči kviz potiče od latinske reči inquisitio, traženje, istraga, ispit; u novije vreme: postavljanje zagonetki, pitalica, zagonetanja... Prema Rečniku novih reči Jovana Ćirilova, englesku reč quiz uveo je u upotrebu pozorišni menadžer Dejli, povodom opklade da će izmisliti reč kojom će se svi služiti u roku od 24 časa. Ispisavši zagonetnu reč po većini dablinskih vrata, Dejli je zaista postigao da quiz postane sinonim za informaciju, a da tek posle Drugog svetskog rata dobije današnji smisao. A Bogdan Tirnanić 1970. piše: "Ono što kvizu daje interesantnost to je priroda televizije same, a toj prirodi treba služiti na način koji, pod jedan, podrazumeva akciju na iskušenju nepoznatog i koji, pod dva, unapred računa sa elementom prolaznosti, sa činjenicom da se na televiziji stvar nikada ne može uspešno ponoviti..." Prvi veliki dobitnik u TV kvizu bi je 1962. Van Deren kada je odgovorio na sva pitanja i zaradio 129.000 dolara. Naš prvi veliki dobitnik bio je Marinko Paunović koji za tačan odgovor u prvom našem kvizu Da ili ne 1965, zaradio milion dinara. Od tada počinje opsesija kvizom, neustrašivog takmičenja pred milionskom navijačkom publikom. Godišnje su emitovana dva ciklusa, proletnji i jesenji, a po nekad i tokom leta. Bilo je porodičnih, pojedinačnih, ekipnih, po oblastima, po uzrastima... Nagrade su uvek velike: milion dinara, mašina za veš, letovanje za celu porodicu... Kritičari po pravilu strogi i negativni, gledaoci po pravilu blagonakloni i srećni. Televizije Zagreb i Beograd u večitom rivalstvu, ali činjenice su nepobitne: ulice su prazne - cela je Jugoslavija pred ekranom kad iz Zagreba ide kviz, a iz Beograda humoristička serija Licem u naličje. Na bazi kviz-emisija prikazanih u ciklusu "Teveteka" (autori Mira Otašević i Bojana Andrić, 1998-1999), "Trezor" prikazuje izbor pod nazivom Kvizomanija i Kviz do kviza - znanje. Emisije kviza, dabome išle su u direktnom prenosu i posle kratkog vremena snimci su brisani, no po neki snimak nečijom nepažnjom ostao je sačuvan do dana današnjeg. Dragocenost ovih snimaka "iz programa" je ta što su sačuvani i blokovi reklama i nagradnih igara koji su danas prava arhivska atrakcija.
- Učesnici: Miloje Orlović, Marinko Paunović, Dunja Lango i takmičari Dragivoje Srećković, Vesna Vinčeruti, Svetozar Musulin- Od pisanih i a/v dokumenata realizovale ekipa "Teveteke" 1998 i dopunila ekipa "Trezora" 2015
Povuci potegni (odlomci) - Iz sedme emisije Povuci potegni (direktan prenos, ekperimentalni program u boji) izbor za današnji "Trezor", netakmičarskih numera je sledeći: Mija Aleksić se čita cenzurisane vesti, komentariše predratne karikature Pjera Križanića i govori vremensku prognozu; posle kratkog monologa Mitketa u interpretaciji Viktora Starčića, Dubravka Nešović peva "Da znaješ mome" iz Koštane; Džimi Stanić peva džez varijantu pesme "Džek nož"; a u igri "tajanstvena ličnost" pojavljuje se Neda Arnerić. Voditelj je Miloje Orlović.
- Scenaristi Miloje Orlović, Miloš Teodorović, Branislav Cvetković; reditelj Dimitrije Stančulović- Proizvedeno 1971; Redakcija zabavno-humorističkog programa, urednik Miodrag Marinković; reprizirano u "Teveteci" 1998, u "Trezoru" 2003, 2005, 2008, 2015, 2017

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.