SEZONA: 1

EPIZODA: 82

SADRžAJ

Upalna sustavna reumatska bolest koja prvenstveno zahvaća zglobove, ali i druga tkiva i organe zove se reumatoidni artritis. Tri puta je češća kod muškaraca nego kod žena, a prvi simptomi su najčešće umor, malaksalost, povišena temperatura ili gubitak teka. Zatim krene bol, a kod nekih i oteknuće na malim zglobovima šake i stopala. Bolest se može rano dijagnosticirati analizom krvi, a zatim ultrazvukom. Preventiva uključuje njegovanje zdravih životnih navika, a ako se bolest već dogodi, važna je prvenstveno rana dijagnoza, dostupnost terapije, a zatim i edukacija okoline. Točan uzrok bolesti još uvijek nije poznat.
Onda kada naš mozak prepozna opasnost, on tijelu šalje signale koji podižu stanje alarma i čovjeka pripremaju za obranu ili bijeg. Npr. srce počne ubrzano lupati i šalje krv u mišiće. Onda kada se takva reakcija dogodi bez realnog povoda riječ je o tzv. napadu panike. Ljudi napade panike najčešće doživljavaju na mjestima gdje imaju osjećaj da ostaju bez zraka. U javnom prijevozu, u avionu, u trgovačkim centrima i slično. Važno je, naglašavaju stručnjaci, ne izbjegavati takve situacije kako ne bi došlo do tzv. generalizacije problema, kada sve više svakodnevnih situacija postaje potencijalna opasnost. Kada osoba ne može sama kontrolirati svoje misli i reakcije, potrebna je psihoterapija.
Jedna od glavnih karakteristika Hrvata - ta je da vole ispijati kave. Kako na subotnjoj špici, tako i kod kuće, na radnom mjestu ili jednostavno dok šeću gradom. Je li kava zdrava za naš organizam ili nije te koliko kave dnevno je previše? Nutricionistica Alma Bunić napominje kako je kava jak antioksidans, što dobro djeluje na zdravlje organizma. Pomaže i u borbi s depresijom, daje energiju i potiče kreativnost. Ipak, previše kave dnevno može imati i štetne posljedice kao što su pojava glavobolje, osjećaja anksioznosti ili pak tremor ruku i nogu.
Bronhitis, upalna bolest donjih dišnih puteva često puni čekaonice liječnika. Simptomi akutnog bronhitisa su kašalj, povišena tjelesna temperatura, osjećaj otežanog disanja, bol u grudima. Uzrok je najčešće virus. Neliječeni bronhitis može prerasti u kronični kada simptomi postanu daleko ozbiljniji, a to konačno može dovesti i do razvoja nimalo bezazlene kronične opstruktivne bolesti pluća.

Fotografije

Zdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadratZdravlje na kvadrat

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.