SADRŽAJ

Dorta Jagić navukla je plahtu preko glave i dobila Gorana za mlade pjesnike, kad je izvukla kauč na trg, u Gdanjsku je proglašena Europskom pjesnikinjom slobode. Tako se, naime, zove poljska književna nagrada koju je dobila Dorta Jagić koja je u svom malom rječniku biblijske žene izvukla iz sjene. O njezinoj novoj knjizi Veće od kuće razgovaramo s Leonardom Kovačevićem. Kako otkriti koordinate uspješnih književnih početaka? Sigurno se kriju među dobitnicima nagrada Prozak i Na vrh jezika koje se dodjeljuju za najbolji prozni, odnosno, pjesnički rukopis autora i autorica do 35 godina. Odgovor na pitanje o koordinatama dobrog pjesništva zna i Monika Herceg, prošlogodišnja dobitnica Gorana za mlade pjesnike i ovogodišnja dobitnica nagrade Na vrh jezika, autorica upravo objavljene zbirke Početne koordinate. Ovogodišnji Prozak za svoje je kratke priče dobila Luiza Bouharoua koja se uz pisanje i prevođenje bavi i radom u zatvorima i kaznionicama u kojima organizira književne programe. U rubrici Kucamo na vrata zaboravljenih asova kritičar Dario Grgić podsjetit će na Gustawa Herlinga Grudzinskog.

Fotografije

Knjiga ili život
PREPORUKE
 • Urota (2015)

  Danas
  image
  Ova fascinantna dokumentarna serija istražuje nejasne granice stvarnosti i mašte. Od medijskog tajkuna, i tajnog agenta za MI6 i Mossad, navodnih zataškavanja...
 • Grad polarnih medvjeda (2015)

  Danas
  image
  Svake jeseni tisuću izgladnjelih polarnih medvjeda željnih tuljanova mesa prolazi kroz grad Churchill u Manitobi na dalekom sjeveru. Broj stanovnika tada raste s...
 • Zlo izbliza (2012)

  Danas
  image
  Meet the neighbor who waves politely, the friend who is the life and soul of a party, the colleague who buys the coffee. All are ready to kill, rape or harm.
 • Lov na oldtajmere (2008)

  Danas
  image
  Wayne Carini uvodi gledatelje u svijet prikupljanja vrhunskih automobila. Svjedočite njegovoj vještini otkrivanja skrivenih dragulja i davno zaboravljenih relikvija.
TOP LISTE

Prijavi se