EPIZODA: 6

SADRŽAJ

David Attenborough se susreće sa svejedima koje naziva oportunistima. Kad je riječ o hrani, ova šarolika skupina životinja, koja uključuje sve od grizlija do štakora, iznimno je prilagodljiva i iskoristi sve što im se nađe u blizini. To je raznolika skupina životinja, a svaka vrsta raspolaže posebnim specijaliziranim vještinama.
Sjevernoamerički rakuni služe se jednako velikim udjelom mozga za procesiranje informacija koje stižu iz ruku kolikim se mi ljudi služimo za informacije koje nam šalju oči. I doista, rakunov je osjet dodira toliko istančan da oni na neki način doista vide rukama, a to im olakšava pronalaženje hrane čak i tijekom najcrnje noći.
Rijetki babirus, životinja neobična izgleda koja živi na Sulawesiju, jednako je vješta u pronalaženju hrane, ali ona se služi drugim dijelom tijela - njuškom. Glasovito istančan njuh ove svinje omogućava joj da locira čak i najmanji komad voća koje je palo sa stabla u njezinom gustom šumskom staništu.
Svejedi koriste svaku priliku bilo da ju je stvorio čovjek, ili je ona djelo prirode. U Teksasu tvorovi se zavlače u špilje pune šišmiša u kojima je zrak pun amonijaka i smrtonosnih spora, a tlo je prekriveno larvama koje se hrane mesom, i u tom se crnom mraku hrane mladim šišmišima koji su pali sa svoda spilje.
A kada nema hrane, neki svejedi spavaju zimski san, poput kunopsa koji zbog toga ljeti čak udvostruči svoju tjelesnu težinu. Tim se trikom služi i jedna od najimpresivnijih životinja - grizli. Sir David će se približiti tim medvjedima te ih promatrati tijekom kratke sezone obilja. Objasnit će nam kako se uspijevaju toliko udebljati da pola godine mogu provesti bez hrane.
Dakako, priča o svejedima ne bi bila potpuna kad ne bismo spomenuli najuspješnije među njima - ljude. Kao primjer za taj uspjeh David je odabrao festival Kumbh Mela u središnjoj Indiji.
Scenarist i voditelj: David Attenborough
Produkcija: BBC i Discovery Channel

Producent: Mike Salisbury

Fotografije

Život sisavaca: OportunistiŽivot sisavaca: Oportunisti
PREPORUKE
 • Taksi Brooklyn (2014)

  ponedjeljak
  image
  Detektivka Caitlin “Cat” Sullivan (Chyler Leigh) odrasla je ne želeći ništa osim nastaviti put svojeg oca, detektiva u njujorškoj policiji, koji je poginuo na...
 • Čikaška policija (2014)

  ponedjeljak
  image
  Dobitnik nagradne Emmy, producent Dick Wolf, i tim koji stoji iza serije Chicago Fire donose novu seriju Čikaška policija, policijsku dramsku seriju o ljudima...
 • CSI: New York (2004)

  ponedjeljak
  image
  "CSI: NY" treće je izdanje kriminalističke drame o rješavanju zločina forenzičnim procedurama. Grupa istražitelja forenzičara uz pomoć najsuvremenije tehnologije...
 • Svemirski lovci na glave (2015)

  ponedjeljak
  image
  Biti lovac na ucjene nije najzahvalniji poziv na svijetu – ili u svemiru – pa ipak Killjoys se ne mire sa time da će ostati zaglavljeni na napuštenom brodu te se...
TOP LISTE

Prijavi se