poster

Život i standardi: Božić u Klokotu

Život i standardi

informativni | Srbija

SADRžAJ

Najradosniji hrišćanski praznik vezuje se za mnoga predanja i verovanja koja potiču još iz paganskih vremena, a naši preci su ih kasnije prilagodili hrišćanskoj veri. Božićni običaji na Kosovu i Metohiji razlikuju se od sela do sela, a svima im je zajedničko da simbolizuju napredak i sreću u porodici.
U selima Kosovskog Pomoravlja, posebno u klokotskoj opštini, običaji su naročito slikoviti i raznovrsni. Rituali tokom višednevnog božićnog slavlja imaju kako obeležja starine, tako i brojne ovovremene primese, koje ne umanjuju lepotu svetkovine.
Badnji dan prethodi Božiću i najavljuje ga, a ujedno je i poslednji i najstroži dan božićnog posta. Tog jutra već se priprema pečenica. Etnolozi smatraju da korene ovog običaja treba tražiti u starozavetnim pričama o prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih.
Sam Klokot intrigira i lepotom prirode i istorijskim tragovima koji sežu daleko u istoriju.
Za pećinu podno hrama Svetog Nikole veruje se da je bila naseobina najstarijih civilizacija na ovom području.
Osim česnice, za sam Božić mese se i obredni kolači - "guska", "jaram" i ostali namenjeni stoci, kući, domaćinu, usevima... Tokom božićnog jutra ima još rituala, poteklih iz davnih vremena o kojima govorimo u emisiji "Život i standardi".
Autor: Tatjana ManojlovićSnimatelj: Aleksandar AgbabaMontažer: Nebojša DamnjanovićRealizacija: Zorica Mijailović

Fotografije

Život i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u KlokotuŽivot i standardi: Božić u Klokotu

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Beogradska hronika (2015)

    image
    Beogradska hronika uvek na strani građana. Reporteri na licu mesta, aktuelne teme, važni događaji, ekskluzivni gosti. Na vaša pitanja odgovaraju oni koji imaju...
  • Planet Ri

    image
  • Tagesthemen (1978)

    image
    A German news show on the public television broadcaster ARD with the latest reports of the day in the fields of politics, economy, science, culture and sports as...
  • Global Business

    image
    Global Business is the flagship business show of CGTN English Channel, bringing you the latest economic data, business trends and policies.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.