SADRžAJ

Konzervacija i restauracija knjiga i rukopisa
Konzervacija i restauracija knjiga i rukopisa je dokumentarna emisija koju realizuje Redakcija školskog programa u Odeljenju za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije.
Pojam konzervacija potiče od latinske reči conservatio i znači čuvanje, održavanje, spasavanje od propadanja. Konzervacija predstavlja sve fizičke i hemijske mere zaštite radi produžetka veka trajanja predmeta konzervacije, usporavanja prirodnog procesa starenja i saniranja postojećih oštećenja na predmetu konzervacije. Restauracija je proces obnavljanja izvornog oblika dokumenta. Konzervacijom i restauracijom otklanjamo posledice dejstva bioloških, hemijskih i fizičkih faktora degradacije papira i pergamenta. Nijedan proces ne sme da se primeni ukoliko će oštetiti ili oslabiti građu. Ne sme se ukloniti nijedan deo originala, nijedno slovo, ornament, ilustracija. Intervencije se izvode materijalom koji je proveren i sličan materijalu originala.
Odeljenje za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije počelo je rad na 3 od 36 crteža velikog formata francuskog slikara Anrija Franca. Radi se o kolekciji kolorisanih anatomskih crteža koju je naručio i iz Pariza doneo doktor Niko Miljanić, profesor anatomije i osnivač Anatomskog instituta, početkom 20. veka.
Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda obavljaju stručnu praksu u Odeljenju za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije i rade na originalnim predmetima iz zbirke Narodne biblioteke i tako se tokom studija upoznaju sa radom u laboratoriji i svakodnevnim izazovima u njoj.
Emisiju su pripremili i realizovali: urednik Ljiljana Mijatović, reditelj Ivan Popović, direktori fotografije Branko Pelinović i Dragan Lapčević, stručni saradnici Željko Mladićević, Slavica Janaćković, Milan Milosavljević, Tanja Lošić i Ljiljana Puzović.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.