SEZONA: 1

EPIZODA: 2

SADRžAJ

U središtu radnje serije „Senke nad Balkanom“ su 50-godišnji kriminalistički inspektor Andra Tanasijević Tane (Dragan Bjelogrlić) i njegov novi suradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić (Andrija Kuzmanović). Zaplet počinje na jednom maskenbalu, gdje je okupljena društvena elita Beograda i gdje se događa neobično ubojstvo žene državnog tužitelja. Ubrzo se počinju događati ritualna ubojstva koja potresaju grad, a glavni su negativci okultno društvo Thule koji su izvršili te gnusne zločine. Nedugo potom inspektor Tanasijević postaje svjestan kako je uzrok tih učestalih stravičnih događaja drevna relikvija Longinovo koplje (Sveto koplje kojim je Isus proboden na križu), kojoj se pripisuju mistične moći i zbog koje su mnogi spremni napraviti sve kako bi je se dokopali. Upada u kovitlac zločina u koje su umiješane sve opskurne interesne grupe Balkana tog vremena: vojska generala Vrangela, NKVD (Narodni komesarijat unutarnjih poslova), Crna ruka, VMRO (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija), jugoslvenski komunisti, masoni, bugarski i ruski opijumski karteli, beogradsko podzemlje, tajna nacistička sekta društvo Thule... Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u potragu za relikvijom samo s jednim ciljem - ukloniti je iz Beograda i spriječiti daljnja stradanja nevinih ljudi.
Radnja serije prožeta je povijesnim činjenicama i fikcijom, a odvija se pokraj dvadesetih godina prošlog stoljeća u Beogradu koji potresna niz misterioznih ubojstva koje povezuju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal. Cijeli serijal zamišljen je kao trilogija i obuhvaća razdoblje od 1928. do 1940. godine, a zasad su snimljene dvije sezone. Prva sezona obrađuje razdoblje neposredno pred atentat na zastupnike Hrvatske seljačke stranke u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije 1928. te prati pokušaj dva inspektora da riješe ritualna ubojstva koja potresaju javnost.
Kriminalistička serija „Senke nad Balkanom“, cijenjenoga glumca i redatelja Dragana Bjelogrlića (Montevideo, Vratiće se rode, Lepa sela lepo gore), nastala je tek 2017. godine, a već se smatra savršenim uratkom kakav dosad nije snimljen na ovim prostorima. Uz Bjelogrlića, koji igra glavnu ulogu, u „Senkama nad Balkanom“ glumačka je postava uistinu impresivna jer uz domaće snage kao što su Andrija Kuzmanović, Gordana Kičić, Žarko Laušević, Marija Bergam te hrvatske i makedonske kolege Gorana Bogdana i Bojana Navojca, Tonija Mihajlovskog i Petra Arsovskog, gostuju i ruski umjetnici Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov. Svakako treba istaknuti i fenomenalne vizualne efekte, impresivnu scenografiju te izvrstan soundtrack te da je za potrebe ove izvrsne serije sagrađen jedan cijeli mali grad!

Fotografije

Senke nad BalkanomSenke nad BalkanomSenke nad BalkanomSenke nad BalkanomSenke nad BalkanomSenke nad BalkanomSenke nad Balkanom

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.