Ocjena korisnika: 10/10

SADRžAJ

U trokutu između rijeke Sutle i Save žive govornici kajkavskog ikavskog. Njihovi su preci pred Turcima izbjegli i došli u ove krajeve s čakavskog područja. Govor se izmiješao pa danas ima kajkavskih i čakavskih elemenata. Njegovi su govornici aktivni u očuvanju svoga govora i na njihovu inicijativu ušao je u registar nematerijalne kulturne baštine RH. U suradnji sa znanstvenicima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje izdali su i Rječnik svoga govora u tiskanom i digitalnom obliku.
Sugovornici su: Štefica Hanzir, izvorna govornica, zatim predsjednica Udruge Ivana Perkovca Jasna Horvat, dijalektolozi iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ivana Kurtović Budja i dr. sc. Željko Jozić te troje djelatnika Odjela za etnografsku i nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture RH: dr. sc. Mirela Hrovatin, Mladen Kuhar i Martina Šimunković.

Fotografije

Bilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavicaBilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavicaBilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavicaBilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavicaBilješke o jeziku: Donjosutlanska kajkavska ikavica

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.