SADRžAJ

Na splitskoj Pjaci arhitekt Dinko Kovačić provodi najviše vremena družeći se s prijateljima jer od njih, kaže, dobiva radost. A radost je preduvjet za dobar posao i najveće životno umijeće. Zato se on sam strogo čuva nezadovoljstva i nezadovoljnih. Vedrina i šarm kojom zrači ovaj splitski arhitekt ne ostavlja ravnodušnim niti njegove studente, niti kolege arhitekte.
Dinko Kovačić dobitnik je prestižnih strukovnih nagrada, redoviti profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, član Razreda za likovne umjetnosti HAZU, a njegove su građevine, od stambenih zgrada, škola, hotela ili pak fakulteta, također "Splićanke", po mentalitetu i uklopljenosti u zavičaj.
Od prvih radova ovaj arhitekt ima poseban odnos prema pticama; projektirajući zgrade, na pročeljima ostavlja otvore u koje se mogu naseliti ptice. U interijerima žive ptice zamijenjene su pticama umjetnika Vaska Lipovca, bliskog prijatelja s kojim je Kovačić godinama surađivao. Ptice voli i zbog toga jer smatra da je gnijezdo simbol točnog građenja, "točnog zato jer lastavice, neopterećene taštinom, uzimaju samo onoliko blata koliko im treba za obitelj".

Fotografije

Skica za portret: Dinko Kovačić

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.