EPIZODA: 3

SADRžAJ

Put lubenica odigrava se na bosanskoj strani Save, granične rijeke između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Preko te rijeke vodi ruta kojom se ilegalni useljenici, pretežno iz Kine, krijumčare u Zapadnu Europu. Protagonist filma je Mirko, bivši vojnik i narkos, koji za bosansku mafiju čamcem preko rijeke prevozi azijatske izbjeglice. Kad se pri jednoj vožnji prekrcani brod prevrne, a kineski putnici utope, Mirko iz vode spašava mladu Kineskinju. Ona ga najprije okrivi za smrt roditelja, no poslije u njemu vidi jedinoga čovjeka koji joj u toj nepoznatoj zemlji može pomoći da preživi i da se još k tome dočepa i željene Njemačke. Mirko i strankinja moraju se sporazumijevati bez zajedničkoga jezika te malo-pomalo, oscilirajući između grubosti i blagosti, razvijaju osebujan način komunikacije. Iz zbližavanja različitih likova polako raste povjerenje i oprezna ljubav.

Put lubenica Branka Schmidta pozabavio se, u hrvatskom filmu rijetko obrađenom temom, trgovanja ljudima.
Radnja je smještena u poslijeratno vrijeme u Hrvatsku narušenu korupcijom i kriminalom. Glavnu ulogu sjajno je odglumio Krešimir Mikić koji je osvojio i Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu na festivalu u Puli, gdje je film nagrađen i za najbolju scenografiju te najbolji ton, a osvojio je i nagradu kritike Oktavijan. Više nagrada dobio je na međunarodnim festivalima u Francuskoj, Mađarskoj, Maroku, Italiji, a na 31. međunarodnom festivalu u Clevelandu u Americi proglašen je najboljim filmom istočne i srednje Europe.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.