SEZONA: 6

EPIZODA: 3

SADRžAJ

Jadransko more možda nekima na prvi pogled izgleda kao pitoma oaza nepromjenjivog života. No to je živ sustav stalno izložen novim došljacima koje često zbog njihova učinka prozovemo uljezima. Neki uljezi dolaze nam iz susjedstva, Jonskog mora, prirodno se pomičući zbog zatopljivanja mora, a neki puno opasniji dolaze čak sa suprotnog kraja svijeta zbog nepažnje i pohlepe čovjeka. Mnogi na prirodan i polagan način postaju dio prirodne baštine, a mnogi na neprirodan i agresivan način tu baštinu uništavaju. Često je čovjek nemoćan u borbi s njima i jedino što mu ostaje jest da čeka odgovor prirode. Uljezi koje nam priroda donese nisu nužno loša pojava za ekosustav. Njihov dolazak tjera domaće vrste da se razvijaju, prilagođavaju i stvore suživot. Uljezi tako vremenom postaju domaća vrsta, obogaćujući živi svijet. A nakon nekoliko generacija ne možemo ni zamisliti da su nekada bili uljezi.
Podvodni snimatelj: Miro Andrić

Scenarist:

Fotografije

Hrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: UljeziHrvatsko podmorje: Uljezi

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.