SEZONA: 2

EPIZODA: 6

SADRžAJ

U posljednjoj epizodi vodimo vas u mjesto Vis, utemeljeno prije 2400 godina. Bogata je povijest ostala tu, na kopnu i u podmorju. I na samom ulasku u spasonosnu, mirnu, višku luku, hrid Volići krije jedan takav antički teret s rasutim amforama na dnu. Vis je bio bogato mjesto, s brojnim palocima, vilama. Dio bogatstva sigurno može zahvaliti i vrijednim težacima i darovima viškog polja. Stoga nije ni čudo da su se za njega otimali veliki i vodili pomorske bitke. I trgovci su u davna vremena bili naoružani topovima o čemu svjedoče ostaci potopljenog, pretpostavlja se, brika. Danas su ostali još samo brončani topovi na dnu. Na istoj strani krije se lijep potopljeni parobrod Brijuni. A tu na otočiću Ravniku, na kojem počiva parobrod Brijuni, priroda je stvorila lijepu i prostranu Zelenu špilju. O bogatstvu podmorja otoka Visa najbolje govori slika. U šarenom kolažu puževa, gorgonija, algi i riba za oko su nam zapeli rakovi. Za neke sasvim obični, no njih 1500 vrsta živi u Jadranu i nama se čini da baš svaku vrstu možemo pronaći u podmorju Visa. Razne vrste - razne prilagodbe. Rakovice se maskiraju, kozice se zakopavaju, hlapovi prijete kliještima. No, ipak je više račića i rakova o kojima ništa ne znamo, osim da su prelijepi, poput možda najljepšeg račića - Gnathophyllum elegans.
Tekst: Nevenka Nekić i Hrvoje Vrdoljak
Stručni suradnici: Zvonko Nađ, Edo Bogdanović, Siniša Vodopija, Siniša Ižaković

Fotografije

Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)Hrvatsko podmorje: Vis (2. dio)

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lepše od Pariza

    image
    Sve je više sela u Srbiji koja postaju turističke destinacije. Mnogima je zato teško da odaberu gde da provedu odmor. Zato smo mi tu da vam pomognemo. Emisija...
  • Fashion Magazines

    image
    FashionTV gives you an exclusive look at the photoshoots of magazine editorials from all over the world.
  • Zalogaj Kine

    image
    Ovaj dokumentarni serijal na najlepši način predstavlja kinesku hranu.
  • Aerodrom u Dubaiju (2013)

    image
    Serijal Aerodrom u Dubaiju donosi neviđen pristup najprometnijoj zračnoj luci za međunarodne letove na svijetu, domu Emiratesa, jedne od najvećih svjetskih...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.