EPIZODA: 6

SADRžAJ

Prelet pilota JNA Rudolfa Perešina iz Bihaća u Klagenfurt 1991. simbolički označava početak nastajanja HRZ-a. No, hrvatski zrakoplovci već su gotovo godinu dana u zraku okupljeni oko sportskih klubova i organizacija privredne avijacije, a najveći broj školovanih časnika u ZNG prelazi upravo iz nekadašnjeg ratnog zrakoplovstva. Zbog žestokih borbi potkraj listopada hrvatska vojska i policija gotovo su ostale bez streljiva. Jedini način da se naoružaju bilo je osvajanje velikih vojnih skladišta pokraj Delnica. U isto vrijeme u krvavi proboj iz okružene kasarne na Logorištu pokraj Karlovca krenula je kolona JNA oklopništva. Tijekom tri dana na području između Korane i Mrežnice vodila se krvava bitka koja je u povijest upisana kao "Slučaj Logorište". U Dalmaciji su brodovi Jugoslavenske ratne mornarica okrenuli topovske cijevi prema Splitu. Na njihovo veliko iznenađenje, hrvatske topničke bitnice na obali i otocima bile su spremne i zauvijek ih istjerale iz splitskog, bračkog i korčulanskog kanala.
Urednik epizode: Leon Rizmaul

Scenarist:
Urednik: Leon Rizmaul

Fotografije

Kako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena HrvatskaKako je obranjena Hrvatska

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.