SEZONA: 4

EPIZODA: 25

SADRŽAJ

Tim američkih doktora i pomoćnog osoblja iz 4077. pokretne vojne kirurške bolnice (4077th Mobile Army Surgical Hospital - M*A*S*H) u Uijeongbu, u Južnoj Koreji zapela je usred bojišta za vrijeme Korejskog rata. Prošavši svakakve situacije i u izvanrednim okolnostima cijela doktorska ekipa uspije se okupiti na sigurno te si pokušava pronaći neku vrstu zabave kako bi im brže prolazili dani. Doktori, medicinske sestre, administrativni radnici i vojnici pronalaze različite načine kako bi što laške podnijeli život u ratu koji ne prestaje.
"M*A*S*H" je kultna američka televizijska serija producenta Larryja Gelbarta, premjerno prikazana 1972. godine na CBS-u. Između ostalog, nadahnuta je romanom M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors Richarda Hookera, ali i istoimenim filmom iz 1970. godine.
U seriji se miješaju elementi drame i komedije pa bi ju se žanrovski najbolje opisalo kao medicinsku dramu/crnu komediju. Većina epizoda temelji se na istinitim događajima i stvarnim pričama ratnih kirurga koje je intervjuirao produkcijski tim serije. "M*A*S*H" je za mnoge bila alegorija za Vijetnamski rat, koji se vodio u vrijeme snimanja serije, ali producenti nikada nisu potvrdili tu povezanost.
U SAD-u se prikazivala od 1972. pa sve do 1983. godine, a završila je televizijskim filmom Goodbye, Farewell and Amen. Velika završnica serije u to je vrijeme bio najgledaniji format u dotadašnjoj američkoj televizijskoj povijesti. Rekordnih 125 milijuna gledatelja pratilo je zgode s južnokorejskog bojišta. Činjenica da se prva sezona borila s gledanošću te je zamalo bila otkazana, čini se potpuno paradoksalna nakon nezamislivog uspjeha posljednje epizode. U drugoj sezoni serija je već imala stalnu publiku, ali je prikupila i nove gledatelje pa je tako, kroz sezone, postala jedan od najgledanijih formata za vrijeme trajanja. Ukupno 256 epizoda podijeljenih u 11 sezona prikazuju Korejski rat koji je trajao 1128 dana.
Serija je nagrađivana mnogo puta, a najistaknutija je činjenica da je bila nominirana za više od 100 Emmy nagrada, od čega je osvojila njih ukupno 14. Osim nagradama, može se pohvaliti i visokim pozicijama na poznatim televizijskim ljestvicama pa su tako epizode "Abyssinia, Henry" i "The Interview" 1997. godine pozicionirane na 20. i 80. mjesto respektabilne ljestvice američkog "TV Guide’s 100 Greatest Episodes od All Time". 2002. godine cijela serija "M*A*S*H" pozicionirana je na 25. mjesto ljestvice "TV Guide’s 50 Greatest TV Shows of All Time", a godinu dana kasnije Writers Guild of America (poznati američki sindikat koji predstavlja pisce iz filmske, televizijske i radijske produkcije, kao i novih medija) seriju je stavio među 5 najboljih TV serija svih vremena.
Tijekom sezona postava je ostala relativno ista, a predvode ju četiri glavna lika - kirurg Hawkeye (Alan Alda), svećenik Mulcahy (George Morgan, kasnije William Christopher), glavna sestra Margaret Houlihan (Loretta Swift) i Max Klinger (Jamie Farr). Osim njih, kroz seriju su prošli mnogi glumci, kao i brojni poznati gosti.
Osim u SAD-u, serija je veliku popularnost stekla diljem svijeta te se već godinama prikazuje i reprizira na različitim televizijskim kanalima u Europi, ali i šire.

Fotografije

M*A*S*H

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Instant Mama (2013)

  ponedjeljak
  image
  Mlada djevojka Stephanie zamijeni izlaske i zabavu ulogom maćehe nakon udaje za starijeg čovjeka s troje djece.
 • Kosti (2005)

  ponedjeljak
  image
  Doktorica Temperance Brennan (Emily Deschanel) vrhunska je forenzična antropologinja, zaposlena u uglednom institutu Jeffersonian, koju policija i druge snage...
 • Crveni patuljak (1988)

  ponedjeljak
  image
  Oprezno s tim svemirskim brodom, čovječe! Odvažno odlazeći tamo kamo se nitko razuman ne bi upustio, ova Emmyjem nagrađivana serija vodi milijune obožavatelja na...
 • Alex and Co. (2015)

  ponedjeljak
  image
  A group of friends studying in secondary school find their love for music after stumbling upon a banned room in their school.
TOP LISTE

Prijavi se