SEZONA: 1

EPIZODA: 15

SADRžAJ

Tim američkih doktora i pomoćnog osoblja iz 4077. pokretne vojne kirurške bolnice (4077th Mobile Army Surgical Hospital - M*A*S*H) u Uijeongbu, u Južnoj Koreji zapela je usred bojišta za vrijeme Korejskog rata. Prošavši svakakve situacije i u izvanrednim okolnostima cijela doktorska ekipa uspije se okupiti na sigurno te si pokušava pronaći neku vrstu zabave kako bi im brže prolazili dani. Doktori, medicinske sestre, administrativni radnici i vojnici pronalaze različite načine kako bi što laške podnijeli život u ratu koji ne prestaje.
"M*A*S*H" je kultna američka televizijska serija producenta Larryja Gelbarta, premjerno prikazana 1972. godine na CBS-u. Između ostalog, nadahnuta je romanom M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors Richarda Hookera, ali i istoimenim filmom iz 1970. godine.
U seriji se miješaju elementi drame i komedije pa bi ju se žanrovski najbolje opisalo kao medicinsku dramu/crnu komediju. Većina epizoda temelji se na istinitim događajima i stvarnim pričama ratnih kirurga koje je intervjuirao produkcijski tim serije. "M*A*S*H" je za mnoge bila alegorija za Vijetnamski rat, koji se vodio u vrijeme snimanja serije, ali producenti nikada nisu potvrdili tu povezanost.
U SAD-u se prikazivala od 1972. pa sve do 1983. godine, a završila je televizijskim filmom Goodbye, Farewell and Amen. Velika završnica serije u to je vrijeme bio najgledaniji format u dotadašnjoj američkoj televizijskoj povijesti. Rekordnih 125 milijuna gledatelja pratilo je zgode s južnokorejskog bojišta. Činjenica da se prva sezona borila s gledanošću te je zamalo bila otkazana, čini se potpuno paradoksalna nakon nezamislivog uspjeha posljednje epizode. U drugoj sezoni serija je već imala stalnu publiku, ali je prikupila i nove gledatelje pa je tako, kroz sezone, postala jedan od najgledanijih formata za vrijeme trajanja. Ukupno 256 epizoda podijeljenih u 11 sezona prikazuju Korejski rat koji je trajao 1128 dana.
Serija je nagrađivana mnogo puta, a najistaknutija je činjenica da je bila nominirana za više od 100 Emmy nagrada, od čega je osvojila njih ukupno 14. Osim nagradama, može se pohvaliti i visokim pozicijama na poznatim televizijskim ljestvicama pa su tako epizode "Abyssinia, Henry" i "The Interview" 1997. godine pozicionirane na 20. i 80. mjesto respektabilne ljestvice američkog "TV Guide’s 100 Greatest Episodes od All Time". 2002. godine cijela serija "M*A*S*H" pozicionirana je na 25. mjesto ljestvice "TV Guide’s 50 Greatest TV Shows of All Time", a godinu dana kasnije Writers Guild of America (poznati američki sindikat koji predstavlja pisce iz filmske, televizijske i radijske produkcije, kao i novih medija) seriju je stavio među 5 najboljih TV serija svih vremena.
Tijekom sezona postava je ostala relativno ista, a predvode ju četiri glavna lika - kirurg Hawkeye (Alan Alda), svećenik Mulcahy (George Morgan, kasnije William Christopher), glavna sestra Margaret Houlihan (Loretta Swift) i Max Klinger (Jamie Farr). Osim njih, kroz seriju su prošli mnogi glumci, kao i brojni poznati gosti.
Osim u SAD-u, serija je veliku popularnost stekla diljem svijeta te se već godinama prikazuje i reprizira na različitim televizijskim kanalima u Europi, ali i šire.

Fotografije

M*A*S*HM*A*S*H

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Svi vole Raymonda (1996)

    image
    Raymond Barone (Ray Romano), poznatiji pod nadimkom Ray, sportski je novinar koji živi u Lynbrooku na Long Islandu, zajedno sa svojom suprugom Debrom (Patricia...
  • Columbo (1971)

    image
    Policijski inspektor Columbo (Peter Falk) je nemarno odjeven, naizgled naivan i previše pristojan detektiv koji ne odaje dojam čovjeka sposobnog riješiti bilo...
  • Vatreni dečki (2004)

    image
    Njihov život je neprestana borba za spašavanje onog najvrednijeg – ljudskih života. Suočeni su sa smrću, opasnošću, neizvjesnošću i velikom odgovornošću. Uz sve...
  • Praxis mit Meerblick (2017)

    image
    „Nora Kaminski – ohne Doktortitel.“ So stellt sich Tanja Wedhorn als Ärztin in „Praxis mit Meerblick“ den Bewohnern von Rügen vor. Nicht ganz freiwillig landet...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.