SEZONA: 1

EPIZODA: 12

SADRžAJ

Tim američkih doktora i pomoćnog osoblja iz 4077. pokretne vojne kirurške bolnice (4077th Mobile Army Surgical Hospital - M*A*S*H) u Uijeongbu, u Južnoj Koreji zapela je usred bojišta za vrijeme Korejskog rata. Prošavši svakakve situacije i u izvanrednim okolnostima cijela doktorska ekipa uspije se okupiti na sigurno te si pokušava pronaći neku vrstu zabave kako bi im brže prolazili dani. Doktori, medicinske sestre, administrativni radnici i vojnici pronalaze različite načine kako bi što laške podnijeli život u ratu koji ne prestaje.
"M*A*S*H" je kultna američka televizijska serija producenta Larryja Gelbarta, premjerno prikazana 1972. godine na CBS-u. Između ostalog, nadahnuta je romanom M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors Richarda Hookera, ali i istoimenim filmom iz 1970. godine.
U seriji se miješaju elementi drame i komedije pa bi ju se žanrovski najbolje opisalo kao medicinsku dramu/crnu komediju. Većina epizoda temelji se na istinitim događajima i stvarnim pričama ratnih kirurga koje je intervjuirao produkcijski tim serije. "M*A*S*H" je za mnoge bila alegorija za Vijetnamski rat, koji se vodio u vrijeme snimanja serije, ali producenti nikada nisu potvrdili tu povezanost.
U SAD-u se prikazivala od 1972. pa sve do 1983. godine, a završila je televizijskim filmom Goodbye, Farewell and Amen. Velika završnica serije u to je vrijeme bio najgledaniji format u dotadašnjoj američkoj televizijskoj povijesti. Rekordnih 125 milijuna gledatelja pratilo je zgode s južnokorejskog bojišta. Činjenica da se prva sezona borila s gledanošću te je zamalo bila otkazana, čini se potpuno paradoksalna nakon nezamislivog uspjeha posljednje epizode. U drugoj sezoni serija je već imala stalnu publiku, ali je prikupila i nove gledatelje pa je tako, kroz sezone, postala jedan od najgledanijih formata za vrijeme trajanja. Ukupno 256 epizoda podijeljenih u 11 sezona prikazuju Korejski rat koji je trajao 1128 dana.
Serija je nagrađivana mnogo puta, a najistaknutija je činjenica da je bila nominirana za više od 100 Emmy nagrada, od čega je osvojila njih ukupno 14. Osim nagradama, može se pohvaliti i visokim pozicijama na poznatim televizijskim ljestvicama pa su tako epizode "Abyssinia, Henry" i "The Interview" 1997. godine pozicionirane na 20. i 80. mjesto respektabilne ljestvice američkog "TV Guide’s 100 Greatest Episodes od All Time". 2002. godine cijela serija "M*A*S*H" pozicionirana je na 25. mjesto ljestvice "TV Guide’s 50 Greatest TV Shows of All Time", a godinu dana kasnije Writers Guild of America (poznati američki sindikat koji predstavlja pisce iz filmske, televizijske i radijske produkcije, kao i novih medija) seriju je stavio među 5 najboljih TV serija svih vremena.
Tijekom sezona postava je ostala relativno ista, a predvode ju četiri glavna lika - kirurg Hawkeye (Alan Alda), svećenik Mulcahy (George Morgan, kasnije William Christopher), glavna sestra Margaret Houlihan (Loretta Swift) i Max Klinger (Jamie Farr). Osim njih, kroz seriju su prošli mnogi glumci, kao i brojni poznati gosti.
Osim u SAD-u, serija je veliku popularnost stekla diljem svijeta te se već godinama prikazuje i reprizira na različitim televizijskim kanalima u Europi, ali i šire.

Fotografije

M*A*S*HM*A*S*H

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Columbo (1971)

    image
    Policijski inspektor Columbo (Peter Falk) je nemarno odjeven, naizgled naivan i previše pristojan detektiv koji ne odaje dojam čovjeka sposobnog riješiti bilo...
  • Opasne snage (2020)

    image
    Captain Man ima novu ekipu pomoćnika superjunaka - Opasne snage. Captain Man i Schwoz otvaraju lažnu školu kako bi trenirali klince da obuzdaju i kontroliraju...
  • Neki bolji ljudi (2020)

    image
    „Neki bolji ljudi” porodična je serija čije glavne junake predstavljaju članovi porodice Urošević i Graovac. Tri generacije pod jednim krovom, u komšijskim...
  • Lud, zbunjen, normalan (2007)

    image
    Humoristična serija scenarista Feđe Isovića koja je već u prvoj sezoni osvojila hrvatske gledatelje svojim humorom i izvrsnom glumačkom ekipom koju predvodi...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.