SADRžAJ

Da nije bilo Don Juana od Austrije, nezakonitog sina cara Svetog Rimskog Carstva Karla V., Sredozemno bi more u drugoj polovici 16. stoljeća postalo osmansko, tursko, jezero. Don Juan je bio glavni admiral u bitki koja je 1571. okupila 209 ratnih galija i stotinjak drugih plovila Svete lige, nasuprot osmanskim snagama od 270 brodova. Bitka je završila tako da je u nekoliko sati uništeno 85% turske pomorske sile i prekinut strah da bi Osmanlije mogle uspostaviti svoju talasokraciju na Sredozemlju. U bitki je ruku izgubio i poručnik španjolske mornarice Miguel de Cervantes, a poginulo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, uključujući i posade dalmatinskih i istarskih komuna. Bitka kod Lepanta 1571. tema je Treće povijesti.
Gost u studiju profesora Tvrtka Jakovine je dr. sc. Tonči Tadić, znanstvenik iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.
Novinari: Srđan Grbić i Vedran Kursar

Fotografije

Treća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod LepantaTreća povijest: Bitka kod Lepanta

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.