EPIZODA: 3

SADRžAJ

Republika Hrvatska ima 553,31 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 10 županija te 81 grad i općinu. Pretpostavlja se da je minski sumnjivi prostor zagađen s oko 50.966 mina.
Ukupno je u Republici Hrvatskoj od 1991. godine do 31. prosinca 2013. godine u 1.353 minska incidenta i nesreća stradalo 1.976 osoba, od čega 510 smrtno.
Republika Hrvatske se obvezala na uništavanje svih protupješačkih mina u miniranim područjima pod njezinom jurisdikcijom ili nadzorom do 2019. godine.
Razminiravanje se obavlja prema tržišnim principima, a prosječna cijena svih ugovorenih radova razminiravanja u 2013. godini bila je 6,15 kn/m2 bez PDV-a.
Kotar šuma kraj Siska, jedan je od najgorih minski sumnjivih prostora u Hrvatskoj. Proteže se na 16,9 km2, u neposrednoj je blizini obiteljskih kuća i njiva, a u sebi skriva nepoznatu količinu najopasnijih, poteznih mina tipa PROM-I.
U Kotor šumi je do sada zabilježeno 35 minskih incidenata s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba.
Pirotehničar Slavko Perak ovoj se "ukletoj" šumi višekratno vraćao, a najduži dan mu je upravo onaj kad njegov teren završava i kad očekuje povratak doma, na Korčulu...

Fotografije

Najduži dan: PirotehničarNajduži dan: PirotehničarNajduži dan: PirotehničarNajduži dan: PirotehničarNajduži dan: Pirotehničar

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Une brique dans le ventre

    image
  • Zapis o selu

    image
    Dokumentarna emisija.
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Zona gradnje (2009)

    image
    Zona gradnje donosi sve o najvišim, najdužim, najstarijim i najmodernijim mostovima, branama, cjevovodima i drugim građevinama, od drevnog Koloseuma do modernih...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.