"Godine ljubavi" - Božo i Ladarice - HNK Zagreb 1998.


EPIZODA: 1

SADRžAJ

Svečanim koncertom 1998. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu poznati vokalni ansambl "Ladarice" obilježio je 30. obljetnicu postojanja, a tim je koncertom obilježena i 45. obljetnica rada suutemeljitelja i umjetničkog voditelja ansambla, dirigenta, skladatelja i pedagoga prof. Bože Potočnika.
"Ladarice" su utemeljene 1965. godine, u sklopu Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske "Lado". U svom su dugogodišnjem radu nastupale na brojnim festivalima, snimile su brojne kasete i ploče, radijske i televizijske emisije te glazbu za animirane, igrane filmove i serije, a sudjelovale su i u nekoliko kazališnih predstava. Zahvaljujući "Ladaricama" i njihovom umjetničkom voditelju od zaborava je spašeno mnogo manje poznatih ili gotovo zaboravljenih narodnih pjesama, a u repertoaru ansambla, uz obrade izvorne narodne glazbe brojne su i nove pjesme temeljene na tradicijskim vrijednostima.
Na svečanom koncertu, uz "Ladarice", nastupili su zbor i orkestar "Lada", Tamburaški orkestar HRT-a, OKUD "Trešnjevka" i "Jegeduši". Voditelj programa bio je Vanja Drach, a dirigenti Božo Potočnik, Bojan Pogrmilović i Siniša Leopold. Redatelj priredbe bio je Ivica Krajač.
U prvom dijelu snimke koncerta čut ćemo poznate pjesme: Dobra večer, dobri ljudi, Igrajte nam mužikaši, Zagorski nokturno, Turopoljski svati, Kad sam ja z brižiša k selu jahal, Podravski čardaš, Golubica vukovarska, Bećarski nokturno i Malo Međimorje.

TV redatelj: Anton Marti
Urednica: Ivanka Vilović

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.