poster

Bajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - Đakovo

Bajkovita Hrvatska (2014)

dokumentarni | Hrvatska

Ocjena korisnika: 10/10
(2 glasa)

EPIZODA: 3

SADRžAJ

U srcu Slavonije, na 111 metara nadmorske visine, na đakovačkoj zaravni smješteno je Đakovo - grad biskupa, književnika i slikara. Jedna od najimpozantnijih građevina svakako je đakovačka katedrala sv. Petra. Građena je od 1866. do 1882., a dao ju je sagraditi đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer. Gradnja je trajala punih 16 godina, a utrošeno je 7.000.000. komada opeke koja je pečena u Đakovu, koje je tada imalo svoju ciglanu. Đakovačka katedrala posebno je poznata po veličanstvenim freskama s biblijskim motivima, po kojima je jedinstvena u Hrvatskoj, a možda i u svijetu. Đakovački biskup mecena Josip Juraj Strossmayer zaslužan je za početak uzgoja isključivo lipicanskih konja. 1854. godine Strossmayer za đakovačku ergelu nabavlja iz ergele Lipica sedam lipicanskih kobila i jednog pastuha, koji predstavljaju izvorne pretke od kojih potječu đakovački rodovi lipicanskih konja.

Naratorica: Paula Jusić

Scenarist:
Producent: Paula Jusić

Fotografije

Bajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - ĐakovoBajkovita Hrvatska: Katedrala sv. Petra - Đakovo

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.