poster

Na rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzora

Na rubu znanosti


Ocjena korisnika: 10/10

SADRžAJ

Od davnina je bilo od vitalne važnosti saznati što više informacija o protivniku i u isto vrijeme što bolje zaštititi svoje. Povijest kriptografije može se pratiti daleko u prošlost, ali sasvim nova šahovska partija započela je elektroničkim nadzorom, najviše tijekom 2. svjetskog rata. Uređaji za kodiranje i dekodiranje postajali su sve složeniji, od poznate Enigme iz Drugog svjetskog rata pa do prvih velikih hladnoratovskih računala. Kako su rasli elektronički i kompjutorski kapaciteti, i kako se svijet sve više elektronički umrežavao, elektronički nadzor nadišao je tek presretanje špijunskih poruka, o čemu svjedoče gigantska postrojenja agencija poput američke NSA koje pohranjuju skoro cjelokupnu elektroničku komunikaciju svojih građana. Takve moralno upitne radnje, zahvaljujući nekim pojedincima, zadnjih su godina više puta izašle u javnost jer ispod radara javnosti počela je izrastati svjetska mreža sveobuhvatnog elektroničkog nadzora.

Voditelj: Krešimir Mišak

Fotografije

Na rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzoraNa rubu znanosti: Od kriptografije do sveobuhvatnog elektroničkog nadzora

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.