SADRžAJ

Dokumentarni film o dugogodišnjem uredniku križaljki New York Timesa, Willu Shortzu i njegovim odanim obožavateljima.

Ovaj se film bavi svijetom križaljki: onima koji ih sastavljaju, onima koji ih vole rješavati i onima koji se natječu na godišnjem natjecanju u rješavanju križaljki u Stamfordu. Upoznat ćemo i Willa Shortza, koji radi kao urednik za križaljke od ranih 1990-ih. Shortz je ustvari diplomirao na studiju o igrama te je organizirao prvo natjecanje u rješavanju križaljki još 1978. Neki od Timesovih suradnika objasnit će nam na koji način stvaraju križaljke, a zaljubljenici u križaljke, kao što su bivši američki predsjednik Bill Clinton i komičar Jon Stewart, reći će nam zašto ih toliko vole rješavati. Film nam će nam također predstaviti nekoliko bivših prvaka te nekoliko sudionika natjecanja u rješavanju križaljki 2006. godine. Pratit ćemo natjecanje od samoga početka pa sve do finala u kojemu će se tri finalista natjecati pred dvoranom punom ostalih sudionika koji ih promatraju s divljenjem.
Sudjeluju: Will Shortz, Ken Burns, Jon Stewart

Nagrade i nominacije:
Broadcast Film Critics Association Awards 2007. - nominacija za nagradu Critics Choice Award u kategoriji najbolji dokumentarni film; Central Ohio Film Critics Association 2007. - drugo mjesto u kategoriji najbolji dokumentarni film; Chicago Film Critics Association Awards 2006. - nominacija za nagradu CFCA u kategoriji najbolji dokumentarni film; National Board of Review, USA 2006. - jedan od pet najboljih dokumentarnih filmova; Satellite Awards 2006. - nominacija za nagradu Satellite u kategoriji najbolji dokumentarni DVD;
Sundance Film Festival 2006. - nominacija Patricka Creadona za posebnu nagradu žirija u kategoriji najbolji dokumentarni film.

Fotografije

Priča o križaljkama

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.