SEZONA: 1

EPIZODA: 5

SADRŽAJ

O hrvatskom povjesničaru, u svijetu poznatom albanologu, Milanu pl. Šufflayu, žrtvi političkog atentata u vrijeme diktature jugoslavenskog kralja Aleksandra 1931., još uvijek nedostaje cjelovitih analiza. Zadnjih godina održan je znanstveni skup o Šufflayu, objavljeni su njegovi politički spisi, eseji i članci, roman "Na Pacifiku godine 2255.", a Darko Sagrak napisao je njegov životopis pod naslovom "Milan pl. Šufflay, hrvatski aristokrat duha", no ipak, sve je to još nedovoljno, što će pokazati i naš dokumentarni zapis. D. Sagrak govori o svojim istraživanjima o obitelji, o Šufflayu kao sveučilišnom predavaču; akademik Dubravko Jelčić smatra ga vizionarom i analizira književni opus i spisateljsku vještinu u povijesnim i političkim spisima; dr. sc. Bosiljka Janjatović prikazuje povijesne okolnosti u kojima se dogodio zločin, a prof. dr. Aleksandar Stipčević o tome što je Šufflay napisao o Albaniji i Albancima i što je ustvari potaknulo jugoslavenske dvorske krugove na njegovu fizičku likvidaciju.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Ekstremni inženjerski pothvati (2003)

  utorak
  image
  Voditelj Danny Forster vodi nas u svijet zapanjujući inženjerskih pothvata. Otkrijte sve o Panamskom kanalu, Gibraltarskom mostu i drugim impozantnim strukturama.
 • Istrebljenje - Uništenje europskih Židova (2015)

  utorak
  image
  Ova emisija istražuje korijenje Holokausta i pokušava saznati kako je taj zločin nastao i kako je izvršen, prvo u Njemačkoj, a zatim diljem Europe.
 • Tajni rat (2011)

  utorak
  image
  Od svibnja 1940. do lipnja 1944., nacisti su zaposjeli Europu. Dok je Treći Rajh bio zaokupljen Crvenom armijom na istoku, Britanci i njihovi saveznici...
 • Kronike zločina (1996)

  utorak
  image
  'Kronike zločina' (Forensic Files) je američki dokumentarac prikazan u obliku serije koja otkriva kako se zločini, misteriozne nesreće ili epidemije bolesti...
TOP LISTE

Prijavi se