SEZONA: 1

EPIZODA: 4

SADRžAJ

Rudolf Fizir iz Ludbrega među zaslužnima je za razvoj hrvatskog zrakoplovstva. Polazio je Obrtnu školu u Zagrebu, a poslije toga školovao se u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj, gdje stječe diplomu zrakoplovno-tehničkog inženjera. Već kao apsolvent Fizir radi u poznatoj tvrtki "Fokker". Zatim je u Zemunu zaposlen na rekonstrukciji malih letjelica, a 1924. konstruira i svoj prvi zrakoplov.
U Zagreb se vratio 1941. te je na Tehničkom fakultetu predavao predmet Gradnja aviona i osnovao Zavod za zrakoplovstvo. Kroz mnoge nedaće prošao je taj čovjek koji je uz brojnu obitelj volio punu kuću gostiju, koji je mnogo čitao, uživao u slikarstvu i glazbi, volio životinje, no nitko nije znao na koji se način rađaju njegove zamisli. Sjeo je mirno, proračunavao, skicirao i crtao. Ovaj dokumentarni film sniman je na uzletištu Pribislavec u Čakovcu gdje se već tri desetljeća održava Fizirov kup. O tome govori direktor Dejan Ciglarić. Sudjeluje i niz Fizirovih suradnika, kolega i poznavatelja zrakoplovstva i Fizirova rada: Vilim Lisac, Zlatko Kurjaković, Čedomir Ćurčić, Zdenko Jureša i mladi povjesničar Marko Jeras koji je prikupio podatke o razdoblju Drugog svjetskog rata i nestanku Fizirova sina. Uz letove snimljene u Pribislavcu te u Lučkom u Zagrebu, za mnoge će najzanimljiviji dio ove emisije biti posjet domu Fizirove obitelji u kojemu je on živio i radio te mladim sljedbenicima i proučavateljima njegovih ostvarenja u aeroklubu u Ludbregu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.