SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

U POTRAZI ZA MARKOM POLOM

Ekipa Hrvatske televizije krenula je na put rutom Marka Pola oslanjajući se na njegovu knjigu "Milijun", a kroz 8 nastavaka upoznat ćemo područja kroz koja je Marko Polo putovao te otkriti uz brojne kulturno-povijesne zanimljivosti i kulturološke razlike kako se tamo živi danas. Gledateljima približavamo i tri potpuno različita i nama relativno nepoznata vjerska i civilizacijska kruga: islamski (arapski), hinduistički (indijski) i budistički (dalekoistočni).
Voditelj nas vodi kroz, za nas, potpuno egzotične, na trenutke nestvarne, krajeve i kulture, tražeći dokaze o prolasku Marka Pola.
Ekipa je snimala u najvrućim pustinjama Irana, Turkmenistana, Mongolije i Kine, penjala se na preko 5.000 metara u Tadžikistanu i Tibetu, izranjala bisere na Borneu te ručala s "bivšim" kanibalima na Sumatri. Liječili smo se biljem sa šamanima, pili vino iz drveta, pušili zečji izmet! Brali smo čaj na Šri Lanki i vadili sol u Indiji...
U razgovorima s običnim ljudima saznajemo činjenice i priče o nama nepoznatim običajima, vjerovanjima, obrtima, ponašanjima, ali i životnim vrijednostima koje su se razvijale ili se razvijaju u Aziji.
Doživljaj fantastike skoro da se nije promijenio od vremena Marka Pola, prije više od 700 godina. Danas je, paradoksalno, za nas Europljane, još i veći.





1.EPIZODA
Opisujemo povijesni kontekst Venecije 13. stoljeća. Okruženje u kojem je Marko Polo živio i trgovao. Krećemo preko Korčule, Izraela i Turske na trgovački put. Opisujemo Korčulu kao mjesto koji mnogi smatraju mjestom Polovog rođenja. U Jeruzalemu tražimo ulje s Kristova groba, a u Acri posjećujemo križarsku utvrdu iz Markovog doba.
Najslanije jezero na svijetu nalazi se u Turskoj. Mnogo je čudesa na našem putu, kao most u čijim su lukovima sobe za noćenje.
Mačke s raznobojnim očima, gradovi izdubljeni u stijenama fascinirali su i Marka i nas....

8 x 52 minute
Scenarist i redatelj: Miro Branković
Direktor fotografije: Dragan Ruljančić
Majstor tona: Boris Harmić
Majstor montaže: Zdravko Borko
Urednik Dokumentarnog programa: Tomislav Mršić

Fotografije

U potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom PolomU potrazi za Markom Polom

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.