SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - 1964.

SADRžAJ

"Pamćenje je poput paučine: čvrsta, ubojita zamka. No jači udar vjetra i mijenjaju se sudionici, redoslijed pa čak i bit zbivanja. Osjet, miris, zvuk, lagani dodir, film ili pak fotografija ključevi su koji otvaraju vrata spremišta pamćenja. Večeras pokrećemo stroj za sjećanje kojim ćemo osloboditi ono pohranjeno, zaboravljeno pa ponovno otkriveno." (Lada Džidić)
Ove riječi s uvodne špice kojima počinje nova dokumentarno-filmska serija "Godine za pamćenje" autora Hrvoja Juvančića možda i najbolje opisuju o čemu se u seriji radi i koja joj je umjetnička težnja.
U seriji se kao suvremeni komentatori filmske arhive pojavljuju i brojni sudionici tih događaja, a uz uglavnom crno-bijele snimke, serija je obogaćena i brojnim grafičkim kolor materijalima iz tog razdoblja: razglednicama gradova, reklamama, markama i stripovima.
Prvi dio dokumentarne serije scenarista i redatelja Hrvoja Juvačića priča je o događajima iz 1964. godine. U prvoj epozodi vidjet ćete kako je počeo automobilski bum u Hrvatskoj i koji su bili najčešći kvarovi fiće, saznat ćete kako su žene nabavljale finije tkanine za šivanje haljina po krojevima iz Burde, tko je prvi ugradio srčani stimulator u ovom dijelu Europe i zašto su neki ljud stavljali lažne antene na krovove zgrada.

Fotografije

Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.Godine za pamćenje 1964.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Zona gradnje (2009)

    image
    Zona gradnje donosi sve o najvišim, najdužim, najstarijim i najmodernijim mostovima, branama, cjevovodima i drugim građevinama, od drevnog Koloseuma do modernih...
  • Inženjerske katastrofe (2019)

    image
    Serija otkriva šta se zapravo dogodilo u najozoglašenijim inženjerskim nesrećama. Zbog čega se bina na otvorenom srušila u Indiani i ubila sedmoro ljudi? Zašto je...
  • Tiagov Balkan

    image
    Tijago Fereira je zbog ljubavi došao u Srbiju iz Brazila. Iako ta ljubav nije potrajala, pronašao je dve nove - ljubav svog novog života i ljubav prema Balkanu....
  • Dekodiranje nauke

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.