SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

HRT ponovno prikazuje prvu sezonu američke hit serije HOMELAND, koja je do sad osvojila 5 Zlatnih globusa i 6 Primetime Emmyja, uz još 25 drugih uglednih nagrada i 45 nominacija.
Od šest Emmyja serija je, među ostalim, nagrađena kao najbolja dramska serija te za najbolji scenarij dramske serije. Claire Danes dobila je Emmy za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji, a Damian Lewis za najboljeg glavnog glumca u dramskoj seriji.
Od pet Zlatnih globusa dva su za najbolju dramsku seriju, 2012. i 2013. godine. Claire Danes dvaput za redom dobila je Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u televizijskoj seriji (2012. i 2013.), a Damian Lewis nagradu za najboljeg glavnog glumca (2013.).
Ovaj međunarodni televizijski hit već se emitira ili će se uskoro emitirati u četrdesetak zemalja, među kojima su Australija, Kanada, Danska, Irska, Izrael, Italija, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Rusija, Španjolska, Švedska, Turska,
Ujedinjeno Kraljevstvo i mnoge druge.
Serija je napravljena prema originalnoj izraelskoj seriji Hatufim Gideona Raffa, a za američku televiziju prilagodili su je Howard Gordon i Alex Gansa.
Izvršni su producenti: Alex Gansa, Howard Gordon, Gideon Raff, Michael Cuesta,
Alexander Cary, Chip Johannessen, Henry Bromell, Meredith Stiehm, Avi Nir, Ran Telem.
Do sad su snimljene 3 sezone s ukupno 37 nastavaka.


Američki vojnik za kojeg se smatralo da je poginuo u Iraku vraća se deset godina nakon nestanka. Ali nakon što se stiša radost zbog njegova povratka, javljaju se sumnje oko toga je li on stvarno američki junak ili član ćelije "spavača" koji planiraju teroristički napad.
---

1. epizoda: PILOT

Ratom razorene ulice Bagdada vrve od trgovaca, uličnih prodavača i bučnih, smrdljivih automobila. Jedan auto vijuga kroz apokaliptički gradski labirint i naglo staje iza neprobojne prometne gužve. Vozačica skida hidžab i otkriva izrazito zapadnjačko lice. To je Amerikanka Carrie Mathison (Claire Danes), agentica CIA-e. Nakon godina u prvim redovima borbe protiv Al Qa'ide Carrie je do grla u mutnom, dvoličnom poslu - međunarodnom antiterorizmu.
Ostavlja auto i brzo se probija do kontrolne točke iračke policije smještene ispred ruševne zatvorske zgrade. Nagovara čuvare da je puste unutra i odvedu do ćelije u kojoj je smješten iscrpljeni zarobljeni Iračanin. Podmićeni zatvorski čuvari upozoravaju je da ima malo vremena za improvizirano ispitivanje. Carrie mahnito zahtijeva od muškarca da joj otkrije važne informacije o budućem terorističkom napadu. Na vrhuncu razgovora Carrieno vrijeme za ispitivanje istječe i odvode je iz ćelije. Ali dok je vuku van, opsjednuti zatvorenik gurne glavu kroz rešetke i šapne joj u uho još jedno iznenađujuće priznanje: "Vrbovali su američkog ratnog zarobljenika."

Nekoliko mjeseci poslije Carrie opet radi u sjedištu CIA-e i u nemilosti je nadređenih zbog neovlaštenog upada u irački zatvor i drugih kršenja protokola. Njezin mentor i šef Saul (Mandy Patinkin) pokušava izgladiti stvari s politički motiviranim vodstvom agencije na čelu sa zamjenikom direktora Davidom Estesom (David Harewood), Carrie razbija glavu oko toga kako se Iračaninovo priznanje uklapa u širi obavještajni mozaik. Tada stiže vijest o spašavanju američkog marinca koji je nestao u Iraku još 2003. godine. To je narednik Nicholas Brody (Damian Lewis). Nakon godina patnje u zatočeništvu Brody se vraća u SAD gdje ga dočekuju kao junaka.

Ekipe svih medijskih kuća dočekale su ga u zračnoj luci kako bi snimile Brodyjev dirljivi susret s njegovom lijepom ženom Jessicom (Morena Baccarin) i dvoje djece (Jackson Pace, Morgan Saylor), koji ga odavno smatraju mrtvim. Brody se našao i s dobrim prijateljem satnikom Mikeom Faberom (Diego Klattenhoff) koji se za vrijeme Brodyjeva zarobljeništva prilično zbližio s njegovom obitelji. Zbog nevjerojatne priče o preživljavanju i domoljublju Brody postaje simbol američkog rata protiv terorizma i zvijezda naizgled preko noći. Dok gleda svečanost Brodyjevog povratka kući Carrie se prisjeća teroristovih posljednjih riječi i postaje uvjerena da su informacije koje su dovele do Brodyjevog spašavanja podmetnute i da je heroj možda povezan s planom koji Al Qa'ida namjerava provesti na američkom tlu. Carrie, koja se bori i sa svojim vlastitim demonima i privatnim tajnama, sada se mora suprotstaviti moćnim birokratskim silama koje žele prodati priču za javnost i osujetiti mogući teroristički napad.

Adaptacija: Howard Gordon i Alex Gansa

Fotografije

DomovinaDomovinaDomovinaDomovinaDomovinaDomovinaDomovina

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • CSI (2000)

    image
    U gradu kocke i zabave, koji živi danonoćno, kriminal nikada ne spava. Las Vegas je grad instant-uspjeha, prepun igara na sreću za one naivne i sretne, krcat...
  • Hercule Poirot (1989)

    image
    Zbirka priča proslavljene spisateljice Agathe Christie o jednako tako svjetski poznatom fiktivnom detektivu Herculeu Poirotu oživjela je u seriji...
  • Kuća od karata (2013)

    image
    House of Cards britka je politička dramska serija koja nas vodi iza kulisa moći, ambicije, ljubavi, seksa, pohlepe i korupcije u modernom Washingtonu. Ovaj...
  • Zakon i red: Organizirani kriminal (2021)

    image
    Christopher Meloni se u ulozi Elliota Stablera, nakon teškog osobnog gubitka, vraća u NYPD i bori protiv organiziranog kriminala. Stabler ponovo želi izgraditi...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.