SEZONA: 7

EPIZODA: 16 - The Untouchable

SADRžAJ

"CSI: NY" treće je izdanje kriminalističke drame o rješavanju zločina forenzičnim procedurama. Pratimo dogodovštine grupe istražitelja forenzičara, koji uz pomoć najsuvremenije tehnologije pronalaze presudne dokaze na neočekivanim, ponekad posve bizarnim mjestima. Radnja je smještena u New York, a na čelu ekipe nalazi se istražitelj-veteran, Mac Taylor, bivši časnik američke vojske. Glavna razlika između njujorške i ostalih ekipa upravo je u Macovoj jedinstvenosti: pored standardnog istražiteljskog pitanja "Kako?", vođa njujorške ekipe uvijek traži odgovor na pitanje "Zašto?". Samim tim, prekretnica u odnosu na prijašnje ekipe za očevid skriva se u žanrovskoj opredijeljenosti, koja se ovoga puta snažnije približava trileru i drami.
Gledatelji navikli na angažiranost forenzičara u rješavanju zločina neće ostati razočarani niti ovaj put jer i njujorška ekipa obavlja lavovski dio posla, gotovo posve izbjegavajući potrebu za detektivima iz Odjela za umorstva. Na čelu ekipe je spomenuti Mack "Mac" Taylor, predani istražitelj čvrstog uvjerenja da se iza svake osobe skriva priča čiji detalji mogu biti od presudne važnosti za slučaj. Njegova partnerica, Stella Bonasera, može se pohvaliti istim, radoholičarskim pristupom poslu, a njezini brojni talenti uvijek su od pomoći pri rješavanju zahtjevnih slučajeva. Ostali članovi forenzičnog tima su Danny Messer, šarmantni i snalažljivi istražitelj čija je obitelj tradicionalno u policijskim vodama te nekadašnji kirurg, a danas samotni mrtvozornik, dr. Sheldon Hawkes. Kako bi tim bio potpuniji, tu je još i detektiv iz Odjela za umorstva, Don Flack, grubi istražitelj britka uma i ograničenog strpljenja. Vođeni čvrstom rukom Maca Taylora, njujorški članovi ekipe za očevid pristupaju rješavanju zločina nepokolebljivom odlučnošću, doista potrebnom u kompleksnom, milijunskom gradu, još uvijek obilježenom posljedicama terorističkog napada. U budućim epizodama serije "CSI: NY" istražitelji će se sresti s mnoštvom neobičnih, naizgled nerješivih slučajeva, no krajnji cilj ove serije o istražiteljima forenzičarima nije šok, već suosjećanje: glavni likovi profilirani su i prikazani s velikom brigom za detalj te se gledateljski fokus često premješta s istrage u najintimnije osjećaje protagonista. Problem mnogih serija - pronalazak prave ravnoteže između privatnih života glavnih likova i prikaza njihova unutarnjeg života, u ovoj je seriji riješen na najbolji mogući način.
Slično ostalim izdanjima "CSI: NY-a", unutarnji život predvodnika ekipe na snažan način kreira atmosferu i pruža uvid u vrstu žanra. Lik koji tumači Gary Sinise donosi, osim autoritativnosti, snažnu želju za uspostavom reda u kaotično okruženje te duboku fascinaciju kvantnom fizikom i uvjerenjem kako su sve stvari na svijetu neraskidivo povezane. Nekadašnji pripadnik marinaca, Mac je iz Chicaga doselio u New York i odmah se probio u prvi plan kao jedan od najboljih istražitelja. Njegov je život zauvijek promijenjen u tragediji 11. rujna, kada je pad "blizanaca" nepovratno odnio i život njegove supruge. Neponovljivi Gary Sinise, glumac, redatelj i producent, našao se u najvažnijoj ulozi, onoj predvodnika ekipe. Iako je Siniseova karijera doživjela znatan polet nakon nominacije za Oscara ("Forrest Gump"), ovaj je glumac osebujnog izgleda već ranije ostavio traga u brojnim televizijskim projektima, ali također i kao redatelj sjajne ekranizacije Steinbeckovog romana, "O miševima i ljudima". Sinise se može pohvaliti brojnim nagradama, od kojih su svakako najvažnija dva Emmyja, a tu su i brojne nominacije. Sinise je, inače, već kao osamnaestogodišnjak postao suosnivač kazališta u Chicagu u kojem je proveo sedam godina na mjestu umjetničkog ravnatelja. Nakon niza sjajnih uloga, u filmovima poput "Zmijskih očiju", "Misije na Mars" i "Zaboravljenih", Sinise se na neko vrijeme skrasio u "CSI: NY". Na mjestu Siniseove partnerice nalazi se lice prepoznatljivo na prvi pogled - Melina Kanakaredes, glumica grčkog podrijetla, čija je karijera započela u kazalištu i poznatoj sapunici "Guiding Light". Lijepa Melina pridobila je naklonost gledatelja čestim gostovanjima u "Njujorškim plavcima", a zatim i u hvaljenoj seriji "Providence". Uloga detektivke u " CSI: NY " logičan je nastavak njezine karijere.
Detektiva Dannyja Messera odigrao je bivši sportaš i nada bejzbola, Carmine Giovinazzo. Nakon ozljede leđa koja je prekinula njegovu sportsku karijeru, Carmine je počeo glumiti, te se, nakon pojavljivanja u nekoliko kratkih filmova, relativno brzo probio do uloge u pilotu serije "Buffy". Sreća je od tada stalno pratila ovog Njujorčanina, koji je nanizao uloge u filmovima poput "Black Hawk Down", "The Red Zone" i "For Love of the Game". Giovinazzo je također glumio i u popularnoj seriji "Cijena savjesti".
Detektivku Lindsay Monroe tumači Anna Belknap. Zaista bogatog iskustva u serijama poput "Homicide: Life on the Street" i "Law & Order: SVU", mlada je glumica također snimila i svoj prvi igrani film "The Reality Trap". No matična ustanova Anne Belknap ipak je kazalište: počevši od mnogih „off Broadway“ predstava, pa do nastupa na raznim festivalima, Belknapova je, igrajući detektivku Monroe, iskoristila svoje bogato kazališno iskustvo i stvorila lik od krvi i mesa.
Karizmatičnog dr. Hawkesa odglumio je sjajni Hill Harper, glumac koji iza sebe već ima pedesetak raznih uloga, i to mahom u nagrađivanim serijama. Neke od poznatijih serija su CBS-ov "The Handler", zatim "City of Angels", "Hitna služba", "The Sopranos", i mnoge druge. Harper je bio više nego aktivan i na filmskom planu: "The Skulls", "Beloved", "He got game", samo su neki od naslova Harperove filmografije. Pored glumačke karijere, Hill Harper zauzeo se i za educiranje mladeži, pa je tako potpisao ugovor za pisanje knjige "Letters to a Young Brother", koja ima namjenu inspirativne podrške mladima. Konačno, kao detektiv Don Flack nastupa Eddie Cahill, publici poznat kao Tag Jones, dečko Jennifer Aniston iz "Prijatelja". Eddie je bio u jednoj od glavnih uloga popularne serije "Glory Days", a pojavljivao se i u "Seksu i gradu", "Dawson's Creeku" i "Felicity". Jedna od najvažnijih Cahillovih uloga jest ona hokejaša Jima Craiga, u izvrsnom filmu "Miracle" iz 2004. Na kraju, treba zaključiti kako je "CSI: NY" serija za gledatelje koji traže kvalitativno optimalan spoj osobnih i profesionalnih života glavnih junaka, s naglaskom na turobnu, ponekad bezizlaznu atmosferu karakterističnu za visoko stilizirane trilere, poput onih Davida Finchera. Producenti su, u vječitoj borbi za veću gledanost, stvorili izvrstan proizvod koji unosi novi dah života u već viđeno, i na originalan način obrađuje dobro poznatu tematiku. Gary Sinise ostvario je jednu od najboljih uloga u karijeri i posve se stopio s likom prekaljenog istražitelja, čija snažna osobnost daje odmah prepoznatljiv pečat čitavoj seriji.

Fotografije

CSI: NYFoto: RTL / CBSFoto: RTL / CBSFoto: RTL / CBSFoto: RTL / CBSCSI: NYCSI: NY

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Navy CIS - Los Angeles (2009)

    image
    Specijalni agent ´G´ Callen kameleon je koji se pretvara u bilo koga ne bi li se infiltrirao u kriminalno podzemlje, a njegov je partner specijalni agent Sam...
  • Hawaii Five-0 (2010)

    image
    Remake legendarne kriminalističke serije „Hawaii Five-0", emitirane od 1968. do 1980. "Hawaii Five-0" moderna je inačica kultne serije o elitnoj policijskoj...
  • Zakon i red (1990)

    image
    Serijal „Zakon i red" ima izvrsnu glumačku postavu. Iako kazališni glumac, koji je u njujorškom kazalištu igrao različite uloge (od Shakespearea do likova u...
  • FBI (2018)

    image
    Od autora Dicka Wolfa, dobitnika Emmyja te autora i izvršnog producenta serije “Zakon i red”, „FBI“ je proceduralna drama o uredu Federalnog istražnog ureda u New...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.