Nacionalne manjine vrednosti i vrline - Rumuni u vremenu


SADRžAJ

U jednoj od prethodnih emisija već smo počeli druženje sa pripadnicima rumunske nacionalne manjine. Saznali smo da ovaj narod na prostorima današnje Srbije živi od srednjeg veka, a da je status nacionalne manjine dobio još pre drugog svetskog rata, a samim tim i pravo na školovanje na svom maternjem jeziku. Istorija školstva na rumunskom jeziku ima dugu tradiciju, a jedna od najstarijih obrazovnih ustanova je Vršačka gimnazija, u kojoj se pored ekonomske škole u Alibunaru, nastava odvija na rumunskom.
Ipak, najbolji baštinici i čuvari kulture, jezika i tradicije svog naroda su amatarske kulturno-umetnička društva u selima u okolini Vršca.
Folklor i igra su vrlo važni za očuvanje nacionalnog identiteta. Do originalne nošnje je često teško doći pa su u udruženju žena „Vredne ruke Banata“ odlučile da pomognu svojim igračima, i to onim najmlađim.
Vredne ruke žena iz Vladimirovca nisu poznate samo po vezu, pletenju i drugim ručnim radovima, već su nas kao prave banatske domaćice dočekale sa tredicionalnim jelima ovog kraja.
Kroz priču vas vodi glumac Saša Pilipović Pile.
Autor: Predrag Balaban
Novinari: Goran Kazić

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.