poster

Tajne stijena: Glina

Von Gestein zu Gestein (2023)

dokumentarni | Njemačka

Gdje gledati
Televizija uživo Streaming
img
img

SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - L'argile

SADRžAJ

Na površinu tla kojim hodamo izlaze stijene koje smo oduvijek smatrali nepomičnima. Ali one su itekako žive. Uspravljaju se, lome, troše i preobražavaju, stvarajući najljepše krajolike, najfascinantnije kulture i najneobičnija vjerovanja. Oblikuju naš horizont, uvjetuju život biljaka i životinja, uspostavljaju tajanstvene veze između znanosti i svetosti. Ali svijet minerala otkriva se samo onima koji znaju kako u njemu vidjeti više od hrpe kamenčića. U cijelom svijetu žive ljudi koji su stijenama posvetili život. Njihova su otkrića uistinu fascinantna. Pozivamo vas da se i vi upoznate s njima. Kroz pet najpoznatijih (pješčenjak, glina, granit, vapnenac i bazalt) istražujemo veze između svijeta minerala i svijeta živih organizama. Svaka epizoda usredotočena je na otkrivanje fascinantnih svojstava pojedine stijene istraživanjem njezine izravne i neizravne veze s okolišem. Ići ćemo od Sjeverne Amerike do Namibije, od zapadne Europe do Indije, svratiti u Egipat, Island i Amazoniju. Stijene nas vode kroz vrijeme i prostor, pokazuju nam raznovrsne krajolike i kulture, predu nit koja nam omogućuje da ispripovijedamo priču o našem planetu, kamenčiću na kojem svi živimo.
Glina je posebno neobična stijena. Meka i krhka kad je suha, podatna kad dođe u dodir s vodom, a poprima trajan oblik kad je izložena vatri. Zbog tih specifičnih svojstava utječe na živi svijet više od bilo kojeg minerala. Doslovno je promijenila povijest čovječanstva. Kako bismo bolje razumjeli njezinu posebnost, u Indiji razgovaramo s istraživačima, lončarima i opekarima. U Francuskoj ulazimo u srce tog materijala kako bismo otkrili njegove tajne. U Sjedinjenim Državama razgovaramo sa znanstvenicima koji ističu važnost gline za opstanak ekosustava. U Namibiji se pridružujemo lovcima na prašinu i stručnjacima za termite.

Fotografije

Tajne stijenaTajne stijenaTajne stijenaTajne stijena

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.