poster

Udbina: Misa za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putu

Sveta misa

religijski | Hrvatska

Gdje gledati
Televizija uživo Streaming
img
img

SADRžAJ

77. je tužna obljetnica najstrašnijih komunističkih zločina koji su se dogodili većinom nad Hrvatima ali i pripadnicima drugih naroda. Naime, više stotina tisuća civila i vojnika hrvatske vojske bježalo je od partizana potkraj 1944. i početkom 1945. iz istočnih dijelova Hrvatske prema Zagrebu. Zbjeg se nastavio početkom svibnja prema slovensko-austrijskoj granici. Tamo su očekivali utočište kod savezničkih britanskih snaga koje su zauzele Korušku koja je nakon rata pripadala komunističkom dijelu Europe. Nažalost, umjesto zaštite i utočišta kod Engleza, izbjegli Hrvati bili su prisiljeni predati oružje te su potom bili izručeni partizanima. Prepušteni nemilosti osvetničkih strasti svojih ratnih neprijatelja, poslani su u smrt nakon izručenja na masovnom stratištu ili su bili izloženi polaganoj smrti na dugotrajnim marševima od austrijsko-slovenske granice pa sve do srbijansko-bugarske granice.
Program središnje komemoracije nakon Mirogoja usmjeren je na Udbinu, gdje će ispred Crkve hrvatskih mučenika biti služena misa za sve njih. Ove će godine misu služiti pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić. Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a liturgije u ime HBK-a i BK BiH Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s dr. Tomislavom Markićem. Pokrovitelj je Hrvatski sabor a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Producent: Draško Vrgoč

Fotografije

Udbina: Misa za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putuUdbina: Misa za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putuUdbina: Misa za poginule u Bleiburškoj tragediji i Hrvatskom križnom putu

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.