Ocjena korisnika: 5/10

SEZONA: 2

EPIZODA: 3

SADRŽAJ

Kolijevka nekih od najvećih slikara svih vremena, zemlja tulipana, vjetrenjača i bicikla, Nizozemska pruža jedinstveno putovanje gdje vidimo kako voda prodire u gradove, gdje jaka svjetlost ocrtava sjene na rokoko pročeljima i gdje se najfascinantniji dijelovi povijesti otkrivaju u potkrovlju građanske kuće.
Nekoliko kilometara od Amsterdama grad Utrecht pruža ugodnu mješavinu. Njegove srednjovjekovne četvrti prelijevaju se u pubove i terase u kojima vrvi od studenata. A na obalama dvaju glavnih kanala u gradu odigravaju se neobični prizori.
Povijest Nizozemske obilježena je stalnom borbom protiv vode. Ta nacija čija se četvrtina teritorija nalazi ispod razine mora razvila je genijalne metode ovladavanja vodom. Dokaz toga povijesna je parna pumpna postaja u Woudagemaalu koja je upisana na Unescov popis svjetske baštine.
Iako je slikar Vermeer dvaput ovjekovječio Delft, često ga zamjenjuju s Amsterdamom. Njegovi kanali, njegov veliki trg i uličice u cvijeću pridonose toj zabuni. Grad čuva draž i blagost koje su mu svojstvene. U njemu se upoznaje svjetski jedinstveno znanje o petostoljetnoj ručnoj proizvodnji plave keramike.
U Sjevernom moru, duž Nizozemske, Danske i Njemačke, otoci Wadden tvore luk i predstavljaju najveći nacionalni park u Europi. S nizozemske strane Texel pruža lijepu paletu krajolika u kojoj se svjetionici, ribarska sela, pješčane obale i dine natječu u ljepoti.
I napokon u Amsterdamu, usred mitske četvrti crvenih svjetiljski muzej Our Lord in the Attic poziva na neobičan posjet u sredinu flamanskog 17. stoljeća. Svaki komad priča je o gradu Amsterdamu koji je tada doživio vrhunac gospodarskog rasta.

Fotografije

Blaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: NizozemskaBlaga Europe: Nizozemska

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.