EPIZODA: 3

SADRžAJ

Andrija Hebrang i ministar financija Sreten Žujović uhićeni su po nalogu Josipa Broza kao tobožnji ruski špijuni, a Hebrang i kao ustaški suradnik. Poslije njihova uhićenja na partijskim sastancima formirala se suglasnost za njihovo ubojstvo i podršku odluci Josipa Broza Tita. Tako je na sjednici zagrebačke ćelije Crvenoga križa rečeno: "da se obojici ne dodijeli nikakva druga kazna već samo smrt, kao neprijateljima i izdajnicima KPJ. Smatram da je to još preblaga kazna."
Neslužbeno je u dnevnim novinama 1952. objavljeno da se Hebrang 11. lipnja 1949. objesio za radijator u pansionu beogradskoga zatvora Glavnjača. Zatvorski čuvari zapisali su da tog dana Hebrang nije bio u ćeliji.
U knjigu umrlih smrt Andrije Hebranga upisana je naknadno krajem 1957. na temelju nevjerodostojne dokumentacije.
U dosjeu Andrije Hebranga u Zagrebu glavni dokument o njegovoj suradnji s ustašama - zapisnik sa saslušanja u Logoru u Jasenovcu - napisan je na ćirilici.
Svi dokumenti postali su državnom tajnom. U Republici Srbiji dokumenti komunističke političke policije o Andriji Hebrangu i drugim žrtvama još su uvijek državna tajna.

Fotografije

HebrangHebrang

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.