In memoriam Nikša Bareza: Koncerti HRT ansambala - Arnold Schönberg: Gurre-Lieder, kantata za soliste, recitatora, zbor i orkestar

Redatelj: Danko Volarić

SADRžAJ

Snimka koncerta iz ciklusa Kanconijer održanog 22. rujna 2016. u KDVL na kojem su sudjelovali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor i Orkestar Opere HNK-a u Zagrebu i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
Solisti su: Adela Golac Rilović, sopran (Tove), Michael Robert Hendrick, tenor (Waldemar), Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran (Šumska golubica), Stjepan Franetović, tenor (Luda Klaus), Siniša Štork, bas (Seljak), Ozren Bilušić (Pripovjedač).
Suradnjom četiriju velikih kulturno-glazbenih institucija ostvaren je izniman projekt izvedbe kantate Gurre-Lieder Arnolda Schönberga. Ovo djelo nastalo na stihove danskog pjesnika Jensa Petera Jacobsena praizvedeno je u Beču 1913., okuplja više od 250 izvođača i traje gotovo dva sata. Priča je to o ljubavi i strasti, o osveti, smrti i kletvi, ali i obećanju novoga dana. Sudbina povijesnih likova isprepleće se sa srednjovjekovnom danskom legendom, a ostaci dvorca Gurre u kojem se odigrala ljubavna tragedija i danas postoje. Ovu zahtjevnu i prekrasnu partituru vizionarskom dirigentskom gestom oživio je maestro Nikša Bareza.

Urednik: Gordana Krpan
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.