EPIZODA: 2

SADRŽAJ

Tijekom 1943. Andrija Hebrang sudjelovao je u osnivanju i radu Zemaljskoga antifašističkoga vijeća narodnoga oslobođenja Hrvatske. U ZAVNOH su bili uključeni i nekomunistički domoljubi koji su u zajedništvu s komunistima radili na stvaranju partizanske Federalne Države Hrvatske nasuprot projektu stvaranja jugoslavenske nacije. U Deklaraciji o osnovnim pravima naroda i građana demokratske Hrvatske ZAVNOH je priznao privatno vlasništvo, slobodu vjeroispovijesti i političkih stranaka.
Ubrzo je uslijedio napad Milovana Đilasa i Edvarda Kardelja s promidžbenom optužbom Hebranga za nacionalističko skretanje, jer smatra Jugoslaviju više-manje kao nužno zlo. Točka preokreta i povod za konačno rješenje Hebrangove sudbine bila je presuda Višeg vojnog suda pri ZAVNOH-u u srpnju 1944. kada su petorica dezertera, partizana srpske nacionalnosti, osuđena na smrt strijeljanjem. Hebrang je 1944. smijenjen s mjesta ratnog tajnika hrvatskih komunista, a smrtne presude postale su državnom tajnom.
Premda je bio ministar u Vladi Jugoslavije, Hebrangovo odstranjenje iz politike nastavljeno je tijekom 1946., a 7. svibnja 1948. uhićen je u Beogradu. Idući dan navečer politička policija odvela je u pritvor Olgu Hebrang i troje djece.

Fotografije

HebrangHebrang

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.