poster

Prirodni svijet: Stanovnici šume hrasta plutnjaka

Natural World (2008)

dokumentarni | Ujedinjeno Kraljevstvo

SEZONA: 27

EPIZODA: 5 - Cork: Forest in a Bottle

SADRžAJ

Otkrijte ljepotu i raznolikost Montadosa na jugu Portugala i saznajte zašto ovo područje ugrožava industrija plastičnih čepova za boce. U plutenom čepu vaše boce vina krije se priča o jednom od posljednjih velikih zaštićenih prirodnih područja. To područje, koje se prostire na 2 milijuna rali zemlje, a na kojemu raste hrast plutnjak, čini jedan od najraznovrsnijih ekosustava u Europi. U sušnom i rijetko naseljenom području na jugu Portugala ovo veličanstveno drveće, prirodni travnjaci i šipražje tvore prekrasni mozaik. To se područje zove Montados. Tijekom proteklih stoljeća ulagao se velik trud da se u Montadosu očuva ova prirodna divljina. Poljsko cvijeće u tim šumama stvara pravi kaleidoskop boja. Svrake razigrano skakuću po jorgovanima, a rijetki orao krstaš i crna roda grade svoja gnijezda u krošnjama hrasta plutnjaka. Zemljoposjednik Francisco strastveni je zaljubljenik u prirodu pa se on i njegova obitelj tijekom godine strpljivo brinu o tim šumama. Tijekom lipnja srpovima skidaju koru sa stabala hrasta plutnjaka. Hrast plutnjak jedino je drvo čija se kora može oguliti da se stablo ne ošteti jer se prirodnim putem obnavlja. Tijekom ostatka godine zemljoposjednici vode onamo krave, koze i svinje na ispašu ili se bave uzgojem žitarica i maslina kako bi zaradom mogli uzdržavati svoju zemlju. Međutim, plastični zatvarači i čepovi za boce potisnuli su prirodni, biorazgradivi pluteni čep s tržišta. Zbog ekonomske vrijednosti pluta ovo je područje uvijek bilo zaštićeno, ali prestane li hrast plutnjak biti izvorom zarade zemljoposjednicima koji od njega žive i prestanu li se oni brinuti o tim šumama, ovom području prijeti opasnost.

Fotografije

Prirodni svijetBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC StudiosBBC Studios

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.