SADRŽAJ

Kada je 1890. godine Vlaho Bukovac u Parizu uljem na platnu naslikao "Mladu patricijku", vjerojatno ni u snu nije mogao pomisliti da će upravo njegova slika postati predmet prijepora i sudskih parnica u kojima gotovo dva desetljeća sudjeluju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Kao što nitko u kulturnoj i široj javnosti ne može vjerovati da je došlo do ovrhe slike Vlahe Bukovca koja je do jučer bila dio cjelovite i nedjeljive zbirke nekad Moderne galerije, a danas Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.
Što se krije iza skidanja remek-djela Vlahe Bukovca sa zida muzeja i njezina preseljenja u tridesetak metara udaljen depo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, večeras u emisiji pitamo ravnatelja NMMU-a Branka Franceschija. U studio smo pozvali i predsjednika HAZU-a Velimira Neidhardta, međutim, on nam je u telefonskom razgovoru rekao da će sudjelovati u emisiji jedino ako bude sam sjedio u studiju. Kako na to nismo mogli pristati, jer smatramo da obje strane trebaju iznijeti svoje stajalište o problemu, predsjednik HAZU-a odbio je razgovor. U emisiji sudjeluju i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Nikola Albaneže te bivši ravnatelji NMMU-a Igor Zidić i Biserka Rauter Plančić. Slučaj su komentirali i bivša ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Ariana Kralj, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović te novinar i književnik Jurica Pavičić.

Fotografije

Izvan formataIzvan formataIzvan formataIzvan formataIzvan formataIzvan formataIzvan formata

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Hallo Deutschland (1997)

  danas
  image
  The tabloid magazine presents emotional stories about people in Germany and around the world.
 • kinokino (1978)

  danas
  image
  Am 14. Januar 1978 ging Kino Kino, damals noch unter dem Titel „Kino Aktuell“, als erste Kinosendung des Bayerischen Rundfunks auf Sendung. Vor 30 Jahren ahnte...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.