poster

Kulturni centar, nedeljni kulturni magazin

Kulturni centar, nedeljni kulturni magazin


SADRžAJ

U fokusu Kulturnog centra je jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, državnika i duhovnika Petar II Petrović Njegoš.
Od njegove smrti prošlo je 170 godina, a mi se još uvek nadmećemo i polemišemo o tome kome on pripada, kako čitati njegovo delo u 21. veku i šta je Njegoš nama danas? O velikom pesniku i njegovom delu govore prof. dr Milo Lompar, akademik Matija Bećković i prof. dr Aleksandar Jerkov. Autor priloga je Jovana Janković.
U rubrici Razgovor nedelje, gost emisije je dr Bojan Popović, istoričar umetnosti, upravnik Galerije fresaka i autor monografije "Srpski srednjovekovni vladarski i vlasteoski kostim". Od našeg gosta ćemo saznati šta je odlika srpskog srednjovekovnog kostima, kakva je bila moda u Srbiji u periodu od 11. do 15. veka, gde su se proizvodile tkanine i modni dodaci poput kruna, žezla, kapa i nakita i koliki je bio uticaj Istoka i Zapada na srednjovekovnu modu u Srbiji.
U Kulturnom centru se sećamo velikana srpskog slikarstva Đorđa Krstića, povodom 170 godina od njegovog rođena, a čija su dela našla mesto na izložbi "Od bidermajera do Mediale - slikarstvo 19. i 20. veka" otvorenoj u Istorijskom muzeju Srbije. Autor priloga je Jasmina Mijić.
U Bitef teatru je premijerno izvedena dvodelna predstava "Tačka pre zasićenja", prema tekstovima Gorana Milenkovića i Barbi Marković, a u koprodukciji Bitef teatra i Puls teatra. O predstavi koja se bavi klupskom kulturom kritički osvrt daje Ana Tasić.
O knjizi "Nacija, žanr" Dragana Jovićevića koju je objavio Filmski centar Srbije govori filmski kritičar Miroljub Stojanović. Nikolina Srećković nas podseća na 15. i 16. vek, na period kada se stvaraju velika umetnička dela, na vrhunac preporoda i umetničke slobode koji je prisutan i u muzici koju danas zovemo muzikom renesanse. Tragove tog vremena, u čitavoj jugoistočnoj Evropi, od zaborava čuva ansambl Renesans. Za sve ljubitelje stripa "Čarobna knjiga" je u luksuznom izdanju prvi put integralno objavila prve tri epizode serije "Taličmi Tom", a o ovom neumornom borcu za pravdu, kauboju i čoveku sa nadljudskim sposobnostima, bržim od svoje senke u emisiji govori pisac Darko Tuševljaković. Kulturni centar završavamo pričom o najstarijem manastiru u Srbiji, starijem i od Hilandara, i jedinom u kome vekovima počiva svetitelj iz čijih moštiju teče sveto miro. Priča o Prohoru Pčinjskom je priča o monografiji prof. Svetlane Smolčić Makuljević objavljene u čast jubileja 950 godina postojanja manstira.

Fotografije

Kulturni centar, nedeljni kulturni magazinKulturni centar, nedeljni kulturni magazinKulturni centar, nedeljni kulturni magazinKulturni centar, nedeljni kulturni magazinKulturni centar, nedeljni kulturni magazin

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.