Mali libar Marka Uvodića Splićanina: TV drama


Gdje gledati
Televizija uživo Streaming
img
img

SADRžAJ

Split, badnje prijepodne godine 1900. Sudac želi otići na tržnicu, ali ga u tome sprečavaju lukavi advokat i slučajevi koje mora hitno rješavati. Šjora File optužena je za ubojstvo supruga, a advokat traži oslobađajuću presudu. Slijedi saslušanje, redaju se "prizori iz bračnog života na dalmatinski način" i kada se sudac uspije otarasiti šjore File te kada mu se učini da će uskoro moći poći na tržnicu, dolazi mu Martin, Vlaj kojem su ukrali pijetla. U neobičnom saslušanju sudac izgubi živce te i sam postane jedan od sudionika slučaja.

MARKO UVODIĆ
Rodio se u Splitu 1877. godine, a početkom stoljeća u splitskom se tisku javlja kazališnim recenzijama. Svoje prve proze objavljuje u tadašnjem humorističnom časopisu "Duje Balavac". Piše i za mnoge druge humoristične novine, a zbirka priča "Libar Marka Uvodića" plod je njegovog četrdesetogodišnjeg književnog rada. Uvodić, danas pomalo zaboravljen, bio je kultni humorist dalmatinskog podneblja. Umro je u Splitu 1947.
Dramski program Hrvatske televizije već se bavio njegovom literaturom - krajem 60-ih snimljena je serija njegovih humoreski ("Libar Marka Uvodića", redatelj Daniel Marušić). Gradsko kazalište mladih iz Splita za svoju je predstavu "Mali libar Marka Uvodića Splićanina" prilagodio dvije priče ("Na sudu" i "Ona o pivca") i napravilo uspješnu predstavu karakteristično mediteranskog podneblja.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.