SADRŽAJ

„Šetnala se kuzum Stana", „Petlovi pojev", „Morava dzvni", „Magdo, mori", „Crno grojze", samo su neke od pesama koje su nastale u Vranju i sačuvane su do današnjih dana.
Najpre ih je od zaborava sačuvala Stana Avramović Karaminga, čuvena vranjska pesmopojka pevajući ih drugima „da se ne zaboravi", zatim Staniša Stošić, Vasilija Radojčić, Čeda Marković... Mnoge je u svojim delima zabeležio profesor Momčilo Zlatanović, a danas ih neguju i od zaborava čuvaju brojne muzičke grupe i vokalni solisti u Vranju. Nadahnuti porodičnom tradicijom, darom i prepoznavanjem lepote pesama, vranjsku pesmu smestili su u novo vreme ne menjajući joj ruho.
Etos vranjske pesme - stih stihuje, srce ne miruje je dokumentarna emisija koja govori o okolnostima nastajanja i specifičnostima pesama juga Srbije, naročito Vranja. Na prostoru na kome se prožimaju uticaji različitih kultura, kao nigde drugde pesma je deo kulturnog nasleđa i sastavni deo ukupnog života ovog kraja. Inspiracija za pisanje i pevanje vranjskih gradskih pesama je u narodu, običajima i istinitim životnim pričama. To je bila inspiracija i Borisavu Stankoviću da Koštanu, a i druga dela oplemeni dobrom pesmom i njome dodatno dočara stvarni život u Vranju.
Ivana Tasić i članovi grupe Izvor, kao i Branimir Stošić Kace ove lepe ali zahtevne pesme spontano izvode tokom razgovora.
O refleksiji i međuzavisnosti načina života, vremena, stiha, muzičke lestvice i jezika, po čemu je vranjska pesma posebna, o autorstvu i o tome koliko je važno sačuvati način pevanja u emisiji govore etnolozi, etnomuzikolozi, muzičari, kompozitori, poznavaoci kulture, tradicije i jezika. Emisiju boji i priča o starim muzičkim instrumentima koje će gledaoci imati priliku da vide i čuju.
Emisija je snimana u autentičnom prostoru, u baščama u kojima je pesma nastajala i u kojima se pevala - dvorištu muzej-kuće Borisava Stankovića, dvorištu Pribojčićeve kuće, Haremluku i starom vranjskom izletištu.
Autor: Radica SmiljkovićSnimatelji: Petar Vujanić, Dimitrije Hadži NikolićMontaža: Ana Janković

Fotografije

TragTragTragTrag

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Naš dom u divljini (2020)

  danas
  image
  20 godina obitelj Enache – otac, majka i devetero djece – živjela je u divljini bukureške delte, u savršenom skladu s prirodom. Sve dok ih nisu potjerali iz svog...
 • Anapeson (2015)

  danas
  image
  Count Karl Ulysses von Salis-Marschlins was a Swiss botanist and naturalist. He travelled widely observing and studying the lands he visited. In 1789 he travelled...
 • Barcelona - San o nogometnom savršenstvu (2015)

  danas
  image
  „Barcelona - San o nogometnom savršenstvu“ vodi nas kroz nevjerojatnu povijest jednog od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu, FC Barcelonu, slavljenu po...
 • Cijena svega (2018)

  danas
  image
  Istražujući labirint svijeta moderne umjetnosti, film „Cijena svega“ analizira ulogu umjetnosti i umjetničke strasti u današnjem društvu koje pokreće novac i...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.