SEZONA: 1

EPIZODA: 12

SADRžAJ

U dvanaestoj epizodi pratimo stvaranje službi bezbednosti u partizanskom pokretu, uslove u kojima su nastajale te službe i njihove najvažnije aktivnosti tokom Drugog svetskog rata.
Gledaoci će imati priliku da vide kako je radio-stanica sovjetske obaveštajne službe, koja je trebalo da radi bez znanja KPJ i partizanskog pokreta, preko Miše Brašića i redakcije lista "Vreme" dospela do partizanskog pokreta i radila od 1941. sve do desanta na Drvar 1944. godine.
Kakvu su ulogu imali Josip Kopinič, rezident Kominterne i njegova radio-stanica "Vazduh" i Ivan Stevo Krajačić, rezident sovjetske obaveštajne službe i kako je rešeno rivalstvo između Tita i Mustafe Golubića, šefa jedne posebne grane obaveštajne službe Kominterne.
U ovoj epizodi biće prikazano kako je nastala OZNA i kako su njeni oficiri otkrivali ustaške i Abverove agente koji su ubacivani u partizanske jedinice. Poseban izazov za OZNU bila je pobuna Albanaca u Drenici i sukobi ne samo sa vođama pobune nego i nemačkim službama koje su imale veliku ulogu u organizovanju ove pobune. Abver je preko svog pouzdanog agenta Džafera Deve pokušao da utiče ne samo na događaje na Kosovu i Metohiji, nego i u Albaniji i Jugoslaviji.
Posebno je zanimljiva sudbina Konstantina Plavšića, vrhunskog obaveštajca Kraljevine Jugoslavije, koji je na logoru Janka Pusta otkrio pripreme za ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića. Abver je otkrio ovog obaveštajca i ucenio ga da radi za njih, a zatim angažovao na prostoru KiM. Saznaćemo kako je Plavšić prošao put od velikog obaveštajca do direktora pekare i da li je OZNA uspela da ga angažuje na svojim zadacima.
U igranom delu ove epizode govori se o radu OZNE na gušenju pobune Albanaca u Drenici. Glumac Branislav Tomašević igra šefa OZNE za Srbiju Slobodana Penezića Krcuna, a Đorđe Stojković, Mihajlo Jovanović i Ivan Zablaćanski njegove pomoćnike.

Fotografije

Tajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe SrbijeTajne službe Srbije

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Terra X - Rätsel alter Weltkulturen (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • Sukob bogova (2009)

    image
    U deset epizoda serije Borba bogova pripoveda se o mitu, ali i o mitskoj pozadini najvažnijih bogova stare Grčke i nordijskog sveta, o psihološkim, društvenim i...
  • Trajnaninenaj

    image
    Cijela je emisija posvećena Žminju - od obilaska povijesnih znamenitosti o kojima nam govori Karla Čerljenko Bulić do promocije dvije veoma značajne knjige koje...
  • Phoenix history - Mythen der Geschichte

    image
    In „phoenix history“ erinnern wir an herausragende historische Ereignisse und Entwicklungen, mit deren Vermittlung und Einordnung phoenix einen wichtigen Beitrag...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.