poster

Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji: Hajdučki proces: Hajdučki proces

Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji (2020)


SEZONA: 1

EPIZODA: 2 - Hajdučki proces

SADRžAJ

Šta se desilo sa hajducima a posebno sa hajdučijom posle odlaska Turaka iz ovih krajeva? - ne piše ni u jednom istorijskom udžbeniku i bilo bi zanimljivo čuti profesore istorije na tu temu...Zašto je priča o ovoj pojavi postala i ostala tabu istorijska tema u senci mitologizovane slike hajduka u kolektivnoj svesti? Zašto nikome nije bila važna činjenica da se oslobođena Sbija a kasnije Jugoslavija više od 150 godina bezuspešno borila sa hajdučijom i da je Kraljevina Jugoslavija u jednom momentu imala naviše paravojnih jedinica NA SVETU! I zašto u krajnjem gotovo svi mi znamo za Čarugu i hrvatski Zeleni kadar a ne znamo ništa o našim gorskim carevima koji su u jednom momentu uspostavili paralelnu vlast u Srbiji. Pa tako nikada nismo čuli za beogradske hajduke ili za hajdučicu Milju sa Balkana o kojoj je pisala sva evropska štampa krajem 19.veka ili čitavu plejadu naših međuratnih dilindžera...i tako redom.Kod nas je hajdučija zbog naših specifičnih istorijskih okolnosti trala duže nego u drugim zemljama Evrope i Amerike. Kažu da je poslednji hajduk “kao hajduk” streljan čak 1942 godine u Užicu!
-To su samo neka od pitanja koja su se pred istraživačku ekipu Dokumentarne redakcije Kulturno umetničkog programa otvorila i razotkrila bezmerno zanimljivu priču, kojom se do sada niko nije bavio.Mi smo je pratili na svoj način - kroz dostupnu periodiku od sredine 19 do početka Drugog svetskog rata uz naravno istorijske činjenice koje su se dale pronaći.Jer sve ono čime se, pokazalo se, nisu bavili istoričari bavila se naša štampa koja u ovakvim situacijama postaje nezaobilazni dokument i svedok jednog burnog perioda naše istorije. I još jednom se pokazalo koliki je značaj štampe,medija uopšte, koja u ovom slučaju postaje nezaobilazni dokument u rekonstrukciji pojava i događanja koji itekako imaju uticaja na današnje
funkcionisanje našeg društva i sa istorijskog i sa sociološkog i antropološkog gledišta.
-Svaka od 7 polučasovnih epizoda ovog serijala donosi nešto novo i iznenađujuće što će sigurni smo otvoriti mnoga do sada neotvorena pitanja.Rad na serijalu trajao je gotovo godinu dana a urađen je u potpuno novom i neočekivanom formatui za ovu temu.

Fotografije

Hajdučija u Srbiji i Jugoslaviji: Hajdučki proces

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.