Tin... trideset godina putovanja..., četverodijelna dramska igrano-dokumentarna serija u produkciji Hrvatske radiotelevizije, biografski je prikaz života i rada Augustina Tina Ujevića. Iz godine u godinu, kroz različite životne faze serija prati biografski krajolik kojime je Ujević "putovao" tijekom života. Cjelina toga putovanja važna je ne samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života toga književnoga velikana, već i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i regije kojoj pripadamo. Riječ je o povijesnim burama u kojima se raspada Austro-Ugarska, vremenu pred Prvi svjetski rat, životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu, te stradanju nakon tog rata pod komunističkim režimom. U tim povijesnim razdjelnicama pjesnik se iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalnim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskome konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom periodu. Tin Ujević bio je hrvatski pjesnik, čije su prve zbirke izašle u Srbiji, ljubitelj kavana ali i usamljenik, čovjek raskidan životnim odlukama, no cjelovit u pjesničkome biću. Njegova biografija rastvara misterij života u kojemu su dva bića, ono društveno i ono umjetničko, živjela često jedno pored drugoga nezavisno, dok su okolnosti bivanja bile one koje su mu krojile mukotrpnu svakodnevicu.
Serija Tin - trideset godina putovanja, uz narativni diskurs i arhivsku građu ima i igranu razinu. Ona je pak podijeljena na dva vremena: vrijeme iz kojega pjesnik priča o svojemu životu (to je vrijeme u kojemu mu je oko šezdeset godina, kada živi i radi u Zagrebu, a vrijeme provodi najčešće u zagrebačkim kavanama koje su mu neka vrsta dnevnoga boravka) i vrijeme o kojemu se tog trenutka u seriji govori. U igranoj se razini pojavljuje pjesnikova poetska riječ, no isključivo u trenucima kad je dramska situacija ona koja ju podržava.
Serija je snimljena prema knjizi Jasena Boke.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.