Serija obuhvaća život i stvaralaštvo Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća, dugogodišnjeg novinara, reportera, humorista, književnika, televizijskog i filmskog scenarista. U filmu su predstavljene mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaji iz Smojinog osobnog života i rada, njegova čvrsta povezanost s rodnim Splitom, Dalmacijom, Hajdukom, kao trajnim inspiracijama i Slobodnom Dalmacijom, kao novinom na čijim je stranicama objavljivao najveći broj tekstova. U seriji se prvi put istražuje povijesni kontekst nastanka njegovih kultnih televizijskih djela "Naše malo misto", "Velo misto", "Roko i Cicibela", otkrivaju Smojini televizijski junaci i novinski likovi kao odreda stvarni ljudi, koji imaju lica i identitet, ističe Smojina vezanost za sudbinu malog čovjeka i čakavicu kojom je pisao i podario joj snagu hrvatskog književnog govora. Serija prati razdoblja najveće Smojine popularnosti, ali i razdoblje u kojem se Miljenka Smoju ponižavalo i proganjalo, kada su Split i hrvatska javnost početkom 90-ih bili nepravedni prema svojem novinarskom bardu. Smoje je jedan od rijetkih ljudi koji nakon što je ostao sam dobio novi život nakon smrti i ponovno postao slavljen, hvaljen, objavljivan i poštovan kao hrvatski književnik.
U seriji sudjeluje 70-ak osoba iz javnog života, od glumaca, novinara, akademika, do ribara, pastira i svećenika. Naravno, i Lepa Smoje s kojom je proživio punih pedeset godina. Prvi put se pojavljuje i Smojina kći Nataša, iz braka s glumicom Ines Fančović. Kroz seriju nas na svoj osebujan način vodi splitski popularni band TBF, po autorima serije, splitske glazbene poete na Smojin način.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.