Povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta, Kulturno-umetnički program Radio-televizije Srbije pripremio je dokumentarno-igrani serijal Narodno pozorište u 10 činova, koji će se emitovati od 21. novembra, svake srede na Drugom programu od 20 časova.

Kroz sudbine zanimljivih ličnosti iz bogate istorije Narodnog pozorišta ispričaćemo intrigantne i manje poznate priče o njegovim osnivačima, glumcima, operskim pevačima, baletskim igračima, piscima, upravnicima, rediteljima, scenografima, kostimografima, koreografima, scenskim majstorima ... Svaka od deset epizoda postavljena je u različitom ključu, drugačijeg dramaturškog i rediteljskog izraza, težeći da se u pristupu udalji od klasične i konvencionalne dokumentarno-igrane forme.

Deset činova - deset epizoda. Svaka drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru, svaka da živi za sebe, a opet, kada stane pored druge, predstavlja interesantno televizijsko tumačenje istorije nacionalnog teatra. U mozaiku sačinjenom od medaljona iz istorije nacionalnog teatra, prepliće se realno i fiktivno, prošlost i sadašnjost, oživljavaju znamenite ličnosti, razgovara sa sadašnjim umetnicima i pozorišnim radnicima.

Kroz deset epizoda, publiku će voditi Narator (Nebojša Dugalić), svojevrsni istraživač koji teži da otkrije priče o događajima i ljudima koji čine duh Narodnog pozorišta.

Ovaj serijal nastao je kroz višemesečna temeljna istraživanja i pripreme, uz podršku Muzeja pozoršne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke, Filmskih novosti, Arhiva RTS, Muzikološkog instituta SANU. Snimanje je trajalo od decembra 2017. do jula 2018. godine, u serijalu je učestvovalo više od pedeset izvođača, kako glumaca koji su oživeli znamenite ličnosti koje su povezane sa istorijom Narodnog pozorišta, tako i umetnika čije se stvaralaštvo vezuje za nacionalno pozorište.

Bilo je na kanalima:

RTS3  RTS1  RTS2  RTS SVET  

PREPORUKE
  • Porodične tajne

    image
    Porodične tajne gledaocima, bar na tren, omogućavaju da zavire u živote drugih ljudi koji ostavljaju utisak sretne porodice, a u njihovom domu, između četiri...
  • Neriješeni slučajevi iz povijesti (2021)

    image
    Ova serija pruža pogled izbliza na najzagonetnije smrti u povijesti i iznova istražuje glasovite slučajeve ubojstva uz pomoć najsuvremenijih forenzičkih i...
  • Savageove gradnje (2019)

    image
    Host Adam Savage collaborates with notable experts to build some of the most ambitious projects in his career.
  • Trag

    image
    Reporteri serijala "Trag" pokazuju Srbiju kakvu retko ko poznaje. U lepršavoj i prijemčivoj, putopisno-reporterskoj formi, traga se za lepim i zanimljivim...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.