Fond za nauku Republike Srbije osnovan je 2019. kao podrška za razvoj naučno- istraživačkih i razvojnih aktivnosti neohodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.
Oblast razvoja veštačke inteligencije nametnula se kao jedna od nezaobilaznih oblasti koja oblikuje savremeno društvo. Zbog toga je Srbija donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, a Fond za nauku je kao odgovor na tu Strategiju raspisao konkurs za dvogodišnju podršku projektima iz bazičnih i primenjenih istraživanja iz oblasti veštake inteligencije.
Od prijavljenih 70 projekata odabrano je 12 za dvogodišnje finansiranje. Na projektima je uključeno 119 istraživača iz 19 relevantnih institucija.
U trećoj emisiji koja se bavi razvojem projekata iz oblasti veštačke inteligencije a koje finansira Fond za nauku, vodimo vas na Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, gde grupa istraživača pod rukovodstvom prof. dr Zorana Perića, kroz projekat „Com-in-AI“ rešava problem kvantizacije i kompresije u dubokom učenju u cilju smanjenja komleksnosti algoritama.
Tajne napredne tehnologije veštačke inteligencije za analizu i sintezu komponenata sistema na bazi blokčejn tehnologija otkriva dr Tatjana Davidović, naučni savetnik Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, rukovodilac projekta „AI4TrustBC“
Na kraju ćete saznati šta novo u Fondu za nauku pripremaju kao podršku razvoju veštačke inteligencije u Srbij

Bilo je na kanalima:

RTS2  RTS SVET  RTS3  

PREPORUKE
 • Storyteller

  image
  Extraordinary stories about ordinary people on the front lines of social, political and environmental change.
 • TV Justice

  image
  Neka istina bude ispričana
 • Selo

  image
  Emisija "Selo" namijenjena je poljoprivrednicima i stanovnicima sela. Emisija koja afirmise svekoliki zivot seoskog stanovništva,govori o agrarnoj politici,...
 • Faces of Africa (2012)

  image
  Produced by CCTV News Content (CCTV+), an important component of CGTN (China Global Television Network) from CGTN Africa's studios in Nairobi, "Faces of Africa"...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.