Briljantan profesor Jon Ford (Lloyd Owen), zagovornik slabijih, pokreće projekt "Nevini" koji okuplja samo pomno odabrane studente prava. Njegova strast kod njegovih studenata budi nešto novo i uzbudljivo. Preuzimaju pro bono slučajeve za koje nitko ne želi čuti. Slučajeve koji su pali u zaborav, od kojih su drugi digli ruke. Brane beznadne klijente za koje postoji mogućnost da su pogrešno osuđeni, jer engleski pravosudni sustav katkada i zakaže. Fordov se pametni tim zaraznoga entuzijazma sastoji od mlađahnih 19-godišnjih studenata koji odluče nešto promijeniti dok ih još muče problemi odrastanja. Njihov je posao dijelom istraživački, a dijelom odvjetnički. Sve im se to događa prije završetka studija.

Glumačka postava uzbudljivih mladih talenata uključuje: Christine Bottomley kao Saru, koja je izvor beskorisnih informacija, ali koja društveno, seksualno i intelektualno zna što je što; Irkinju Ruth Bradley kao briljantnu, ambicioznu i strastvenu Beth; Stephena Grahama kao Andrewa, natjecateljski nastrojenog, upornog i zrelog studenta; Olivera Jamesa kao šarmera Nicka koji uvijek dobije što želi te idealističkoga Adama kojega glumi Luke Treadaway. Autor i glavni scenarist ove BBC-jeve serije je Oliver Brown. Redateljsku palicu preuzeli su Bill Anderson, Morag McKinnon i Peter Hoar, a produkciju Kirstie Macdonald. Serija je u potpunosti snimljena na originalnim lokacijama u Salfordu, u blizini Manchestera.

PRAVI PROJEKT "NEVINI" I ČINJENICE O PRAVU
Pravi projekt "Nevini" pokrenuo je 1992. Barry Scheck na pravnom fakultetu Yeshiva u New Yorku. To je bila i još uvijek jest neprofitabilna pravna institucija te centar za kazneno pravo. Projekt se obično bavi slučajevima u kojima testiranje na DNK nakon osude može navoditi na zaključak da je osuđenik nedužan. U SAD-u sada projekt "Nevini" postoji na više sveučilišta. Slični pro bono pravni centri otvoreni su u sklopu sveučilišta diljem Ujedinjenoga Kraljevstva - uključujući Manchester, Leeds, Cardiff i Bristol.
Samo u jednoj godini više od 300 studenata prijavilo se na sveučilištu u Manchesteru za rad na pro bono slučajevima u dobrovoljnom centru za pravno savjetovanje. Prema podacima HESA-e (Statističke agencije za visoko školstvo) 2004./2005. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je 71.545 studenata prava. CCRC (Komisija za reviziju kriminalnih slučajeva) jest neovisno javno tijelo koje istražuje pogreške engleskoga pravosuđa. Njihov arhiv pokazuje da trenutačno postoji 8.961 uložena žalba. Trenutačno se radi na njih 420. 18. siječnja 2002. Larry Mayes iz Indiane bio je stoti zatvorenik koji je oslobođen na temelju DNK testiranja nakon osude. To je bio izravan rezultat djelovanja prvog projekta "Nevini" u New Yorku.
Uspjeh prvotnoga projekta "Nevini" pokrenuo je niz pravnih i političkih reformi u SAD, koje su se još prije samo deset godina smatrale nemogućima. Jedna od glavnih promjena jest uvođenje više od 25 državnih zakona koji osuđenicima osiguravaju veća prava da pristupe i predoče dokaze DNK kako bi dokazali da su nedužni te uvođenje ključnih reformi u državnoj i mjesnoj policiji u svrhu poboljšavanja vjerodostojnosti prepoznavanja i izjava očevidaca.

Bilo na kanalima:

HTV1  HTV2  RTS1  

Sljedeće epizode:

Na kanalu trenutno nema dostupnog rasporeda
PREPORUKE
 • Un posto al sole (1996)

  Danas
  image
 • Gorski liječnik (2008)

  Danas
  image
  Njemačka serija GORSKI LIJEČNIK donosi uzbudljive pustolovine liječnika i gorskih spasavalaca koji u prekrasnim, ali i opasnim planinskim ambijentima priskaču u...
 • Zabranjena ljubav (2004)

  Danas
  image
  Brother and sister twins separated at birth meet eachother nearly two decades later not knowing about their blood relation. The two fall in love and that is only...
 • Tuđi život (2014)

  Danas
  image
  Priča prati sudbinu Gulseren, skromne mlade žene koja je predana majka svojoj kćeri. Nakon velike tragedije koja ju je zadesila našla se u zabranjenom ljubavnom...
TOP LISTE

Prijavi se