Igrano-dokumentarna serija "Rat prije rata" obrađuje raspad Jugoslavije, najdramatičnije razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, koje je okončano posljednjim ratom u Europi. Arhivska i memoarska građa nedvojbeno otkriva da je prekrajanje Jugoslavije pomno planirano, baš kao i rat bez kojeg se prekrajanje nije moglo provesti. Osvajačkim planovima srpskih unitarista prethodile su i obavještajno-političke pripreme koje su intenzivno trajale čitavo desetljeće.
Brojni politički procesi i događaji iz tog razdoblja ostali su nerasvijetljeni, zbog ratova koji su kasnije uslijedili. Serija "Rat prije rata" rasvjetljava te događaje.
Serija snažno naglašenih dramaturških elemenata na trenutke ima obilježja političkog trilera. Serija se ne bavi samo evidentiranjem ključnih događaja, od kojih su neki postali i povijesni, nego nastoji rasvijetliti pozadinu političkih, diplomatskih, obavještajno-operativnih, policijskih i vojnih aktivnosti.
U 10 epizoda vidjet ćemo i dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja. Sudionike događaja, od kojih su mnogi povijesne osobe, tumači sedamdesetak poznatih hrvatskih glumaca. U dokumentarnom dijelu serije pojavljuje se i približno toliko sugovornika - neposrednih sudionika, istraživača, znanstvenika i publicista.
Neke od tema koje su filmski rekonstruirane: uz čiju je pomoć Tuđman putovao Europom s lažnom putovnicom; je li HDZ osnovan na Plešivici, a ne u NK Borcu na Jarunu; kako je Ivica Račan odbio prijedlog generala JNA da lažira izbore i uvede izvanredno stanje; kako je Josip Perković izbjegao KOS-ovu zamku i uvezao prvi kontingent oružja u Hrvatsku; zašto je Branimir Glavaš u zadnji čas predložio Tuđmana, a ne Šeksa za šefa HDZ-a; kako je hrvatska služba uoči izbora 1990. tražila od Beograda da silom obračuna s oporbom; kako je elitna postrojba iz Lučkog otela generala JNA bez znanja nadređenih; zašto je zaustavljen proboj za Vukovar i tko je Žuti Mrav koji je ušao u napuštene Marince; sadržaj plana čiji je cilj potpuno poraziti Hrvatsku vojsku, a državni vrh na prihvaćanje uvjeta.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.